Днес Православната Охридска архиепископия (ПОА) се обедини с Македонската православна

...
Днес Православната Охридска архиепископия (ПОА) се обедини с Македонската православна
Коментари Харесай

Православната Охридска архиепископия се присъедини към Македонската православна църква

Днес Православната Охридска архиепископия (ПОА) се сплоти с Македонската православна черква – Охридска архиепископия със света архиерейска литургия в църквата " Света София “ в Охрид, заяви Българска телеграфна агенция.

Светата архиерейска литургия беше отслужена във връзка годишнината от връчването на акта на Събора на Сръбската православна черква (СПЦ) от Сръбския патриарх Порфирий на архиепископа на Охрид и Македония господин Стефан, с който СПЦ утвърди и даде благословия за автокефалията  на МПЦ-ОА, поставяйки завършек на 55-годишния спор сред двете църкви.

Литургията бе отслужена от предстоятелите на МПЦ – ОА година Стефан и на Сръбската православна черква Порфирий, съпроводени от няколко епископи от двете църкви. Дебърско-кичевският митрополит Тимотей в малко изказване за медиите сподели, че по въпроса за присъединението на ПOA към MПЦ-OA би трябвало да има съвещание на Синода на 20-и този месец.

" Ще има съвещание на Синода и ще го обявим публично. Има решение, само че не е доказано. Със службата се удостоверява присъединението, само че това би трябвало да бъде публично доказано на цялостно съвещание на Светия архиерейски синод, което ще се състои на 20-и този месец ", сподели Тимотей.

Светият архиерейски синод на МПЦ-ОА удостои сръбския патриарх с медал " Свети Кимент Охридски “ първа степен " за проявената обич към нашата черква ". Изразявайки благодарността си за оценката, главата на СПЦ Порфирий съобщи след литургията,  че е изпълнен с наслада, че през днешния ден е в Охрид, в красивия храм " Св. София ", като означи, че в този храм и преди 100 години е служил сръбски патриарх.

" И аз се веселя заради мотива, а той е, че се навърши една година откогато празнувахме същинската Петдесетница тук, в Охрид и Белград, което значи, че празнувахме рождения ден на Христовата черква и, несъмнено, във връзка даването на Томос за вашата автокефална черква в Македония. Всичко, което имаме, което мислим, което има стойност е от Бога, по тази причина е и този подарък да можем да се виждаме като сестрински църкви, това е Божи подарък. Въпреки че Бог постоянно дава, належащо е и ние да разберем неговата воля и да служим неговата воля да се извърши ", сподели Порфирий. Това, акцентира той, важи за всеки един от нас поотделно, само че и като общественост.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР