Днес правим първата крачка в осъществяването на една нова дейност,

...
Днес правим първата крачка в осъществяването на една нова дейност,
Коментари Харесай

190 000 младежи нито учат, нито работят

" Днес вършим първата крачка в реализирането на една нова активност, ориентирана към хората, които не работят, не учат и са изгубили трудовите си привички.Ще се опитаме по новаторски метод да ги притеглим и мотивираме за включване в пазара на труда “. Това съобщи заместник-министърът на труда и обществената политика проф. Емил Мингов при откриването на първия в България Център за активиране на неактивни лица в Димитровград. В събитието участваха кметът на града Иво Димов, представители на обществените сътрудници и локалното бюро по труда, заяви пресцентърът на министерството на труда и обществената политика.

Новосъздаденият Център за активиране на неактивни лица е първият от шестте, планувани да проработят в градовете Димитровград, Ихтиман, Перник, Сливен, Пазарджик и Кюстендил. Те се осъществят по план „ Започвам работа “ на Програма „ Развитие на човешките запаси “ 2021-2027 от Министерството на труда и обществената политика и Агенцията по заетостта със съдействието на общините и обществените сътрудници. Центровете се основават към бюрата по труда в шестте града за да се приложат новаторски подходи за активиране на неактивните хора и сложна поддръжка за тяхното обосноваване и включване на пазара на труда.
-->
По данни на Министерството на труда и обществената политика към 190 000 младежи не работят и не учат. С откриването на тези центрове тръгваме по един новаторски път за привличането на тези хора към трудовия пазар “, сподели заместник-министър Мингов.

Най-голямата компликация при групата на неактивните лица е, че те са изгубили трудовите си привички. Идеята на центъра е да ги стимулира да не разчитат само на обществените помощи. Искаме да им очертаем вероятност за едно по-сигурно бъдеще, в което ще разполагат със заплата и осигуровки “, добави той.

Проф. Емил Мингов акцентира смисъла на взаимните старания на институциите, общините и обществените сътрудници за реализирането на новата активност, ориентирана към неактивните хора. „ Предстои ни още доста работа. Следващата стъпка ще бъде провеждането на срещи с работодателите, с цел да знаем от какви фрагменти имат потребност и да обучим тези лица на нужните привички, познания и умения. Целта ни е те да се трансфорат в пълноценни чиновници на предприятията, в които ще стартират работа “, съобщи заместник- министърът на труда и обществената политика.

В новосъздадените центрове неактивните хора ще могат да се срещнат с цялостния набор от услуги, предлагани от Агенция по заетостта. Служителите в тях ще стимулират лицата за интензивно държание на пазара на труда посредством поощряване за регистрация в бюрото по труда и прилагане на услуги за интеграция в претовареност, информиране, консултиране, групови мероприятия, ориентиране към свободни работни места, образования, валидиране на професионални умения и подготовка.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР