Днес правим малка стъпка за решаване на един много голям

...
Днес правим малка стъпка за решаване на един много голям
Коментари Харесай

Министър Шишков: Доизграждането на пътен възел „Кресна“ не предопределя трасето на АМ „Струма“, но прави процеса по завършването и необрати

„ Днес вършим дребна стъпка за решение на един доста огромен проблем, който в годините обратно беше останал без никакво решение. Последната част от автомагистрала „ Струма “, която да може да подсигурява цялостна съгласуваност освен на районите, само че и на България с Гърция. Да подсигурява това, че нашите жители ще могат да се движат по-безопасно, по-добре “. Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков при старта на доизграждането на пътен възел „ Кресна “ и пътните връзки към него, които са част от лот 3.2 на автомагистрала „ Струма “. На церемонията участваха заместник-министър Николай Шушков, ръководителят на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ инж. Венцислав Ангелов, инж. Десислава Паунова – член на Управителния съвет, регионалният шеф на Благоевград Стоян Христов и кметове на обитаеми места от района.

„ Разчитаме на строителя, разчитаме на поддръжката на хората, тъй като, без значение от митинга през днешния ден, в това дефиле доста хора изгубиха живота си. Изключително значимо е да бъде решена транспортната съгласуваност в този район и да откликнем на желанието на голямата част от българския народ, която желае да има съгласуваност и построени автомагистрали “, добави министърът. И подсети, че се работи по подсилване на свлачищата при тунел „ Железница “, тъй че след няколко години да има небосвод автомагистрала „ Струма “ да бъде построена напълно и да може хората да я употребяват.

Министър Шишков изрази убеденост, че строителят ще извърши обекта по утвърждения план и в бъдеще да може да се построи оптимално бързо цялото трасе на този сектор от автомагистралата. Пред присъстващите на церемонията той сподели разрешението за градеж за доизграждане на пътния възел.

Пред медии Иван Шишков изясни, че секторът, чието строителство стартира през днешния ден, е извънредно дребен, само че предприемането на тази стъпка е значима. „ Към днешна дата нямаме финален избор на трасе и нямам пояснение за какво хората стачкуват. Този пътен възел е част от последния лот на Автомагистрала „ Струма “, което прави процеса необратим. Това е извънредно значимо. Ако това не се беше случило, можеше да загубим още 2-3 години и да се върнем в изходна позиция “, съобщи министърът. „ Мисля, че никой не може да си го разреши. Затова всички кметове на целия район са тук. Мисля, че всички в България желаят да бъде издигната автомагистрала „ Струма “. Разбира се, когато бъде взето окончателното решение за избор на трасе, ще се върви в тази посока “, добави той. И изясни, че трасето ще бъде определено по отношение на екологичното законодателство – т.е. главният аршин е да е допустимо най-щадящо към природата.

Министърът уточни, че даже съгласно протестиращите против строителството 25 години не се е направило нищо. „ Т.е. автомагистрала „ Струма “ е трябвало да бъде планувана изцяло, което не е направено. Затова би трябвало в този момент да я планираме, да я създадем такава, че да бъде издигната “, съобщи той. И я дефинира като най-емблематичен случай на посочените от него „ спящи автомагистрали “.

В отговор на въпрос от медии министърът още веднъж бе безапелационен, че доизграждането на пътен възел „ Кресна “ не предопределя трасето на лот 3.2 на Автомагистрала „ Струма “. И добави, че няма по какъв начин в този момент да обещае, както протестиращите желаят, че двете платна на сектора ще бъдат източно от Кресненското дефиле, преди да приключи процедурата. „ Най-вероятно трасето ще стане ясно след няколко месеца. Но в случай че днешният ден го нямаше, тогава щеше да е късно. Каквото и да беше решението, този сектор щеше да се върне в изходна позиция “, сподели още Иван Шишков.

По отношение на упреците от страна на протестиращите към кмета на Кресна министърът сподели, че градоначалникът е оказал помощ на страната да направи по този начин, че да може Автомагистрала „ Струма “ да се построи, само че нито е предопределил трасето, нито е ощетил популацията в района.

„ Знаете какъв брой човешки живота се изгубиха в това дефиле. Не можем да чакаме повече, без значение от взетите ограничения сега “, сподели още министър Шишков. И подсети, че в този момент целият трафик минава през Кресна. „ Каквото и да е решението, който и от трите разновидността да бъде определен, придвижването няма да минава през Кресна. Което значи, че това е извънредно значимо за обитаемото място. Връщане на процедурата с две години обратно значи тировете да продължат да минават през града “, обърна внимание районният министър.

В отговор на въпрос за периода за довеждане докрай на последния сектор от Автомагистрала „ Струма “ министър Шишков изясни, че той зависи от разновидността на трасе, който ще бъде определен. „ Ако бъде определено трасето с две платна източно от Кресна, най-вероятно за 3-4 години ще бъде построено. Ако обаче бъде определено трасето с едно платно в дефилето и обход на Кресна, по всяка възможност обходът на Кресна ще бъде построен по-рано, което пък ще облекчи казуса в града. Така че и в двата разновидността ще бъде удобно за популацията на Кресна “, сподели министърът. И добави, че поради разрастващата се търговия в обитаемото място, планът планува построяването на паркинг, който да обезпечи опция за реализиране на такава активност на популацията.

Министърът разяснява още, че евентуално заведенията за хранене в дефилето са противозаконни и дефинира като абсурд това, че част от хората, които употребяват обекти без позволение за градеж, стачкуват против страната, която строи с издадено такова. „ Трябва да бъдем по-спокойни, да създадем по този начин, че не един ресторант да предрешава трасето, а да бъде решено от чисто екологични ограничения, тъй като природата е на всички нас и би трябвало да я запазим “, сподели също Иван Шишков.

В момента е изпълнена и в употреба е въведена част от пътен възел „ Кресна “, който попада в обсега на лот 3.3 Кресна - Сандански на Автомагистрала „ Струма “. Построени са три от общо шест пътни връзки, както и кръговото кръстовище. С доизграждането на другите три пътни връзки ще се обезпечи безконфликтното и безвредно придвижване на пътните транспортни средства по направлението София - Кулата в натоварения сектор за включване на придвижването от двулентовия габарит на съществуващия първокачествен път в автомагистралното трасе на лот 3.3 Кресна - Сандански от Автомагистрала „ Струма “, който е в употреба от декември 2018 година

Доизграждането на пътния възел и действието му в цялостен обсег не предопределя трасето на лот 3.2 от Автомагистрала „ Струма “ през Кресненското дефиле. Съоръжението ще се употребява при реализацията на всички други възможности, прегледани в процедурата, приключила с Решение по Оценка на въздействието върху околната среда № 3-3/2017. Това ще даде фактическа опция за завършване на извършващата се сега процедура по съпоставяне и оценка на всички евентуални други възможности за трасе, в цялостно сходство с условията и рекомендациите на Европейската комисия. За доизграждането на пътен възел „ Кресна “ е направен обстоен организационен проект -парцеларен проект /ПУП-ПП/, който е оповестен в бр. 23 на Държавен вестник от 14 март 2023 година

Независимо от това дали ще се построи Лот 3.2 на Автомагистрала „ Струма “ и каква опция ще бъде предпочетена, доизграждането на пътен възел „ Кресна “ е належащо за безвредната и безконфликтна връзка сред път I-1 /Е-79/ и сектора Кресна - Сандански от Автомагистрала „ Струма “.

Доизграждането на пътен възел „ Кресна “ е стадий от обект „ Автомагистрала „ Струма “ Лот 3.2.2, сектор „ Крупник - Кресна “ – ляво платно от км 389+100 до км 399+500, обходен път на гр. Кресна – част от дясно платно от км 396+137 (по километража на път І-1 /Е79/) до км 401+691.90≡397+000 от Лот 3.3 на Автомагистрала „ Струма “, в това число и пътни връзки “. Изпълнител на проектирането и строителните работи е ДЗЗД „ Струма – 3.2.2 “, в което вземат участие: „ ГБС Инфраструктурно строителство “ АД, „ Главболгарстрой интернешънал “ ЕАД и „ ЕПОС – Емпреза Потругеза де Обрас Субтеренеас “ АД, Португалия, Порто Салво) “ ЕООД. Строителният контрол е предоставен на ДЗЗД „ Струма 2019-ППИ-СВС “, в което са „ Пътинвест-инженеринг “ АД и „ SWS engineering Spa “,Италия,Тренто.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР