Днес почитаме паметта на жертвите на комунизма. Стотици се събраха

...
Днес почитаме паметта на жертвите на комунизма. Стотици се събраха
Коментари Харесай

Да не забравяме злото: Стотици почетоха паметта на жертвите на комунизма

Днес почитаме паметта на жертвите на комунизма. Стотици се събраха на поклонение пред паметника, върху който са изписани имената на хилядите убити от комунистическия режим в България.

На 1 февруари 1945 година Народният съд осъжда на гибел трима български регенти, 8 царски съветници, 22 министри от кабинетите на Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов, 67 депутати и 47 генерали и висши офицери.

На поклонението участваха ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, президентът (1997 - 2002 г.) Петър Стоянов, водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, ръководителят на Български земеделски народен съюз Николай Ненчев, водачът на Съюз на демократичните сили Румен Христов, евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев, зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев и някогашният легионер и боен авиатор Дянко Марков.

Венци пред паметника на жертвите сервираха парламентарната група на ГЕРБ, обединението " Демократична България, Съюз на демократичните сили и ръководителят на Народното събрание.

В своята тирада Цвета Караянчева изрази опасения, че злото от преди 30 година прави опити да се завърне в нашето общество:  

" Злото спи под камък единствено в приказките. В живота то непрестанно се пробва да изпълзи. Злото се възпроизвежда, като ни подлъгва да го банализираме и в последна сметка да го забравим. За злото забравата е равна на помилван. Днес все по-често ставаме очевидци на инцидентно изпуснати реплики. Уж изречени на смешка закани от хора, които се борят да ни накарат да забравим зверствата на комунистическия режим. Дали някой политик ще каже, че националният съд е бил належащо за времето си правораздаване или ще откаже да уважи деня на жертвите под претекст, че съществуват разнообразни отзиви по върпоса. Дали инцидентен човек ще подмятна по твой адрес, че поради такива като теб си коства да се възстановят лагерите. Или ще издигне като свое знаме сатрапите, унищожили след 9 септември културния и политически хайлайф на България. Или ще се пошегува в телевизионно предаване, че е търсил чий дядо да изтезава. Това не са инцидентни изречения, изречени недомислено. Това са съзнателни опити да се омаловажи едно закононарушение, което промени ориста на родината ни и откъсна България за десетилетия от цивилизования свят. Това са съзнателни опити да се оправдае диващината на тайфа палачи, които години наред са мачкали и тероризирали политици, военни, публицисти, свещеници, учени, бизнесмени. Правили са го от време на време от чиста завист и ненавист към съумелите. Понякога, с цел да се подмажат на комунистическата власт и да реализират кариера, построена върху трупове и разрушени ориси. А от време на време просто, с цел да натъпчат джобовете с непознато емане. Почитането на 1 февруари, денят на благодарност и респект към жертвите на комунизма, през днешния ден към момента е предизвестие за опасност, а не прощаване с предишното. Нека в никакъв случай не забравяме истината и не се примиряване с опитите за замяна на предишното. Проклети вечно да са имената на палачите. Поклон пред жертвите, реверанс пред мъчениците! "

Президентът Петър Стоянов посочи, че днешните явленията, " които толкоз надълбоко засягат тъканта на нашето общество - корупция, обири, убийства, се случват поради трайната и систематична безнравственост, на която беше подлагано българското общество в продължение на 45 години ".

" Днес освен почитаме паметта на избитите в този ден, а на всички жертви на българския комунизъм избити с и без присъда, разселени, въдворявани в концлагери, лишавани от съществени човешки права. Цяло едно потомство, принадлежащо към българската интелигенция, на българското духовенство, българското предприемачество, беше унищожено пред очите на цялостен народ ", съобщи Стоянов. " Тази трайна безнравственост доближи толкоз надълбоко, че към този момент 30 години след началото на демократичните процеси една част от българското общество продължава да се чуди за какво ние приказваме толкоз доста на тази тематика. Сякаш не е ясно, че учредената последица от това, което се случи след 9 септември, беше насаждането на ненавист, която българин към българин в никакъв случай не е изпитвал и практикувал. Тази ненавист продължи да се възвръща и избуява дори и през днешния ден. До такава степен, че българското общество продължава да е разграничено и неговите старания за национално единство, народен блян, народен напредък, национална взаимност са надълбоко парализирани ", добави още той.

Лидерът на Български земеделски народен съюз прикани всички наследници на репресираните през комунистическия режим в България да се обединят, с цел да " отхвърлят проклятието на комунизма. Тогава ще имаме и цялостното съображение да изместим този Паметник на руската войска ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР