Днес по календарна дата се почита паметта на преподобния Йоан

...
Днес по календарна дата се почита паметта на преподобния Йоан
Коментари Харесай

Какъв празник е днес?

Днес по календарна дата се уважава паметта на преподобния Йоан Лествичник.

Светецът се уважава два пъти, тъй като е един от видните учители на нравствен героизъм, а този героизъм е смисъл и цел на поста. Този прославен подвижник от VI-VII век е съставител на фамозното съчинение " Лествица ", откъдето идва и прозвището му. Роден е във втората половина на VI век, само че живял толкоз непретенциозно в Синайската пустиня, че даже житиеписците му не са намерили задоволително сведения за това къде и по кое време е роден, нито даже по кое време тъкмо е умрял. Той живял зрелите си години в първите десетилетия на арабското владичество над Палестина, по тази причина е допустимо огромна част от паметта за тези години да е принудително заличена.

Смята се, че светецът произхождал от Сирия. В ранна възраст отишъл на планината Синай и станал послушник на подвижника и страдалец Мартирий, който духовно управлявал младия Йоан. След четири години образование той станал духовник, а вестта за неговите добродетели и мъдрост се популяризирала необятно. Много монаси и миряни го търсели за съвет. Заради живота си в Синайския манастир е именуван още Синаит, написа Българска телеграфна агенция.

А след гибелта на игумена, по молба на братята, той приел да бъде свещеник няколко години. Желанието му обаче за отшелничество го подтикнало още веднъж да се отдръпна в пустинята и да се посвети на духовни подвизи и писане на съчинения. Най-известно от тях е " Лествица " (стълба), където в 30 беседи за " стъпалата " на духовното рационализиране е разказано извисяването на монаха в добродетелите.

Първото ходило е отричането от светския живот, а последното - съчетаването на добродетелите: религия, вяра и обич. Ето и една негова мисъл: " Смирението е небесен ураган, който може да издигне душата от бездната на прегрешението до небесните небеса ".

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР