Днес отбелязваме Световния ден на свободата на печата при тежки

...
Днес отбелязваме Световния ден на свободата на печата при тежки
Коментари Харесай

Могерини: Свободата на печата е застрашена навсякъде по света

Днес означаваме Световния ден на свободата на печата при тежки за публицистиката условия. Свободата на изложение и свободата на печата са застрашени на всички места по света, се споделя в изказване на висшия представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността по случай Световния ден на свободата на печата Федерика Могерини, съобщи Българска телеграфна агенция.

Нападенията против медии и публицисти са в действителност против демокрацията и свободата на всички нас. Отдаваме респект на всички публицисти в Европа и по света, починали при осъществяване на служебните си отговорности. Призоваваме всички страни да жигосат насилието против публицисти, да вземат ограничения за повишение на сигурността на публицистите, като извърнат изключително внимание на дамите в тази специалност, и да подведат под отговорност причинителите и подбудителите към принуждение.

Европейският съюз е построен върху полезностите на демокрацията, правата на индивида и правилата на правовата страна, свободата и разнообразието на медиите, заложени в Хартата на главните права на Европейски Съюз. Свободата на печата е решаваща за одобряването на положителното ръководство, прозрачността и отчетността. Независимата публицистика е безусловно нужна, с цел да бъдат страните държани виновни за дейностите си и за следене на демократичните процеси. Свободните, разнородни и самостоятелни медии онлайн и офлайн са стълбовете на плуралистичното и отвореното общество, и носят огромна отговорност пред обществеността да обезпечат тествани и точни вести.

Зачитането на свободата на изложение участва във всички политики и стратегии за развиване на Европейски Съюз. Законодателството, политиките и средствата на Европейски Съюз са направени по този начин, че да укрепват свободата на медиите в Общността и да покачват прозрачността, достоверността и разнообразието на информацията онлайн. Европейски Съюз ще продължи да финансира съответни планове в трети страни, които покачват качеството на публицистиката, достъпа до социална информация и свободата на изложение.

В своите двустранни контакти с трети страни и на многостранни и районни конгреси ще продължаваме непрестанно да осъждаме насилието против публицисти, да се разгласяваме срещу всяко законодателство или политически напън, които лимитират свободата на изложение, и да подхващаме съответни ограничения за попречване на нападенията против публицисти и блогъри, както и за ответни дейности при положение на такива набези, в това число незабавна помощ за правозащитници, изложени на заплаха, от време на време посредством смяна на местопребиваването им.

Днес удостоверяваме още веднъж решимостта на Европейски Съюз да продължава да пази и поддържа свободата на разбиране и свободата на изложение като права, които всеки би трябвало да може да упражнява на всички места, въз основа на правилата на тъждество, недискриминация и повсеместност, посредством всички медии в Европейски Съюз и оттатък.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР