Днес отбелязваме Международния ден без интернет. Това се случва за

...
Днес отбелязваме Международния ден без интернет. Това се случва за
Коментари Харесай

Призив: Да се изключим от глобалната мрежа за 24 часа

Днес означаваме Международния ден без интернет. Това се случва за 11-а поредна година по концепция на Британския институт за обществени изобретения.

В началото, когато интернетът доближаваше само в домовете ни по телефон, кабел и модем, сякаш това беше по-възможно. Но дали в този момент е по този начин?

На 7 януари 2001 година представители на английския институт със обществени изобретения за първи път прокарват концепцията за ден без интернет, като приканват човечеството най-малко за 24 часа годишно да се посещава на нормалните си занимания - без да употребява световната мрежа.

Главният секретар и съосновател на интернет общество в България Димитър Ганчев вижда смисъл в този апел.

" Възможно е в случай че забравите да си платите интернета, ето ви го ден без интернет, другояче непринудено, едва ли. Добре, че има такава самодейност, с цел да се сещаме, че кардинално е допустимо, нищо кой знае какъв брой съдбовно няма да се случи. “

В момента три милиарда и половина от популацията на земята употребяват интернет.

" В момента сме видели три стадия в развиването на интернет  -  връзка сред обособени субекти, вид едно към доста - това е ерата на уебсайтовете, идващият стадий, който сме сега - доста към доста. Значи всеки разгласява информация, всеки черпи информация от другите. “

От водещи по скорост на предаване на данните нашата страна изостава като ни изпреварват съвсем всички европейски страни.

" Не ни става нито по-слаб интернетът, нито по-лошо покритието, само че не се развива. Много бързо върви развиването в Западна Европа. Все още сме водачи тука в района в междинна скорост и в досегаемост. Ние бяхме водачи в разпространяването на високоскоростния интернет тогава, когато във всеки квартал имаше по 50 дребни интернет доставчика. Сега има единствено три огромни, нещата се движат по-кротко. “

Медията е непредвидима, както и рисковете и заплахите в нея. Основната задача пред българското интернет общество остава битката с подправените вести.

" В някакъв миг ще се окаже, че от целия този поток информация общата ни просвета и знанието ни за подтекста, в който са новините, няма да е задоволително, с цел да можем да разпознаваем действителното от подправеното “, сподели Димитър Ганчев представен от БНР.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР