Днес отбелязваме 33 години от Конвенцията на ООН за правата

...
Днес отбелязваме 33 години от Конвенцията на ООН за правата
Коментари Харесай

33 години от Конвенцията на ООН за правата на детето

Днес означаваме 33 години от Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето. Документът е признат на 20 ноември 1989 година С този акт се дава значимо заричане на децата – да се направи всичко, с цел да се подсигуряват и пазят техните права –да живеят и да порастват, да учат, да бъдат предпазени, да бъдат чути и да имат късмет за развиване, с цел да доближат цялостния си капацитет. В България Конвенцията е в действие от юни 1991 година и е част от вътрешното право. Тя е призната от 196 страни в целия свят.

Всяка година на днешната дата Държавната организация за протекция на детето отбелязва с разнообразни начинания годишнината на един от най-важните документи в международен мащаб. Днес членовете на Съвета на децата към ръководителя на ДАЗД ще се включат в редица събития, свързани с детското присъединяване и правата на децата.

В седмицата, в която се отбелязва годишнина от Конвенцията, се организира и шестото пленарно съвещание на Управителния комитет за правата на детето към Съвета на Европа в гр. Страсбург. В качеството си на член, представляващ Република България, ръководителят на Държавната организация за протекция на детето доктор Теодора Иванова взе присъединяване в него.

Създаден през 2020 година, Управителният комитет за правата на детето (CDENF) е междуправителственият орган на Съвета на Европа, виновен за дейностите по установяване на стандарти в региона на правата на детето.

Планираните действия по осъществяването на Стратегията на Съвета на Европа за правата на детето, разискаха членовете на Комитата. Във връзка със стратегическата цел „ Равни благоприятни условия и обществено включване за всички деца “ предстоят изследвания по отношение на достъпа на децата до качествена грижа за психическото здраве. Беше продължена и работата и по правене на Проект на рекомендация и пояснителен меморандум на Комитета на министрите до държавите-членки, съдържащ насоки за подсилване на системите за докладване на принуждение над деца, което е залегнало в стратегическа цел „ Свобода от принуждение за всички деца “.

По време на съвещанието беше показана версия на Стратегията на Съвета на Европа за правата на детето (2022-2027), създадена от детска делегация с присъединяване на Виктория Данова, доскорошен член на Съвета на децата към ръководителя на ДАЗД. Виктория показа тяхната версия на стратегическия документ пред Комитета като разказа процеса на работа и показа, че са щастливи за опцията да се срещнат с този значим документ на подобаващ за децата език.

Членовете на Комитета разискаха рекомендации и идни действия и по останалите стратегически цели: „ Правата на децата в спешни и изключителни обстановки “; „ Даване на глас на всяко дете “; „ Подходящо правораздаване за всички деца “, като беше показано изследване по отношение на използването и развиването на Барнахус структурите в Европа и „ Достъп до и безвредно потребление на технологии за всички деца “. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР