Днес отбелязваме 144 години от . Националното честване продължава няколко

...
Днес отбелязваме 144 години от . Националното честване продължава няколко
Коментари Харесай

Радев от Шипка: Никой не може да спре осъзнатите хора по пътя към свободата

Днес означаваме 144 години от. Националното честване продължава няколко дни като знак на историческата борба от Руско-турската война. В честванията взе участие и президентът Румен Радев, осведоми Българска национална телевизия. Той одобри почетния строй на Националната гвардейска част на връх " Шипка ". Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий и духовници от Българската православна черква отслужиха заупокойна молитва в памет на починалите български опълченци и съветски воини.

" Преди 144 години на този връх се взема решение изходът от Руско-турската освободителна война и ориста на България. От тогава всяка година, генерации наред, хиляди българи от всички краища на Родината изкачват Шипка, с цел да отдадат респект пред паметта на тези, на които изискуем свободата си. " Така стартира словото си българският президент Румен Радев. И продължи: " Пета поредна година съм тук дружно с Вас – на това свято място, което сплотява народа ни и ни вдъхва мощ, достолепие и религия. Тук сме дружно в жегите на август и във виелиците на трети март. Има лица, които различавам и ръце, които притискам за следващ път. Вие ми давате силата да вървим напред. Благодаря ви от сърце!
 ГЕРБ одобриха и върнаха мандата на Радев, той им благодари за улеснението (ВИДЕО) ГЕРБ одобриха и върнаха мандата на Радев, той им благодари за улеснението (ВИДЕО)
Президентът Румен Радев връчи втория изследователски мандат за сформиране на държавно управление на ГЕРБ-СДС. Те от своя страна го върнаха, както...

Шипка е всеизвестен героизъм на българските опълченци и на съветските воини , които дружно отстояха прохода - онази врата, през която влезе българската независимост. Но Шипка е и знак на онази борба, която всеки българин, без оглед на възраст, етнос и вяра, води надълбоко в сърцето си. Битката сред страха и смелостта, сред малодушието и доблестта , сред егоизма и родолюбието, в която се взема решение персоналното и националното ни бъдеще. Нямам грам подозрение, че всички ние дружно, с общи старания и взаимност, ще победим страха, съмнението, унинието, с цел да може да просперира България. Защото никой не може и няма мощ, която да спре осъзнатите хора по пътя към свободата.

Благодаря на всички участници в похода към върха за извървените километри, тъй като всяка крачка към Шипка укрепва връзката на историята ни с българския народ. Вечна памет на героите и на нашите освободители! Да живее България! "

От 16:20 ч. Румен Радев ще посети Историческия музей в Нова Загора, след което ще се срещне с дейци на културата и общественици в Клуба на дейците на културата в читалище " Д. П. Сивков - 1870 ". Програмата на Шипка стартира тъкмо в 11:00 ч. с открит урок по история. Колекция от оръжия и униформи, медали, нагръдни знаци и фотографии от историческите събития показват от Националното сдружение „ Традиция ". Желаещите даже могат да облекат униформи и да се снимат с пушка в ръце.

Още от ОБЩЕСТВО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР