Днес отбелязваме 134 години от Съединението на Княжество България с

...
Днес отбелязваме 134 години от Съединението на Княжество България с
Коментари Харесай

Достойни ли сме да сведем глава в деня на Съединението? Или само поглед в омерзеното си настояще

Днес означаваме 134 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Но почтени ли сме да сведем глави пред онези… „ Лудите глави “, които имаха волята и куража да не подгънат крайник пред диктата на Великите сили. Те носиха духа на национално-освободителното придвижване и въплатиха с делото си светлия блян за единна България.
Първата крачка към реализиране на националния блян за единство на България е направена в нощта против 6 септември 1885 година Тогава стотици въоръжени хора от Голямо Конаре - днешният град Съединение се насочат към Пловдив.

Под техния напън и въодушевени от техния възторг, през нощта против 6 септември постоянните елементи на милицията, командвани от Данаил Николаев, откриват надзор над града и отстраняват държавното управление и генерал-губернатора Гаврил Кръстевич. Извършен е типичен боен прелом.

Извършено е съединението на Княжество България и Източна Румелия, координирано от Българския скришен централен революционен комитет (БТЦРК) и подкрепено от българския княз Александър I. Съставено е краткотрайно държавно управление, отпред с Георги Странски и е оповестена обща готовност.Така България реализира част от националните си идеали.

Днес е популярен ден от историята ни, само че печален за нас. Защото величието на “Лудите глави “ и техният образец ни кара гузно да сведем взор в омерзеното си настояще.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР