Днес от космодрума Куру във Френска Гвиана излетя успешно европейската

...
Днес от космодрума Куру във Френска Гвиана излетя успешно европейската
Коментари Харесай

ЕКА тества технологии, които ще доказват Айнщайн!

Днес от космодрума Куру във Френска Гвиана излетя сполучливо европейската галактическа ракета “Вега ”. Тя достави в орбита задачата LISA Pathfinder, която ще потвърждава готовността на технологии за наблюдението на гравитационните талази от космоса.

Предполага се, че гравитационните талази съставляват накъдряния във времепространството и за съществуването им е предсказано преди тъкмо един век. На вчерашния ден преди 100 години, 2-ри декември 1915 година, Алберт Айнщайн разгласява своята известна Теория на относителността. Айнщайн е предсказал, че тези флуктуации би трябвало да са повсеместни, образуващи се от ускорението на солидни обекти.

Но и до този миг те въобще не са следени, тъй като са доста дребни!

Космическата задача LISA Pathfinder ще тества изключителната технология, нужна за доказването на тяхното битие. Във вътрешността на галактическия уред се намират двойка златно-платиниеви кубове, разграничени един от различен от 38 сантиметра, които ще бъдат изолирани от всички външни и вътрешни въздействия като се изключи едно-единствено – гравитационното.

В хода на задачата тези кубове ще бъдат приведени в положението на съвсем свободно рухване и ще бъде следена относителната им позиция с невиждана до момента точност. Това ще постави основата на основаването на обсерватории в космоса за търсенето на гравитационните талази.

През идващите две седмици LISA Pathfinder ще повдига своята орбита чрез шест запалвания на моторите си. Най-накрая галактическият уред ще се трансформира в автоматизирана междупланетна станция, тъй като ще навлезе в междупланетното пространство – на 1.5 милиона километра от Земята ще обикаля към Точката на Лагранж L1.

Инфо: ЕКА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР