Днес от 10.00 до 13.00 часа в Българската академия на

...
Днес от 10.00 до 13.00 часа в Българската академия на
Коментари Харесай

ПОСЛЕДНО СБОГОМ: България се прощава с акад. Антон Дончев


Днес от 10.00 до 13.00 часа в Българската академия на науките ще се състои поклонението пред тленните остатъци на акад. Антон Дончев. Във фоайето на Академията ще бъде сложена книга за изявление на съболезнования в памет на огромния български публицист.

Антон Дончев умря на 20 октомври 2022 година Той е роден на 14 септември 1930 година в Бургас. През 1948 година приключва гимназия във Велико Търново, а през 1953 година – „ право “ в СУ „ Св. Климент Охридски “.

Автор на десетки разкази, публикации, детски книги, сюжети за филми и телевизионни сериали. От сюжети на Антон Дончев са филмите „ Калоян “, „ Глутницата “, „ От другата страна на огледалото “, петсерийния „ Завръщане от Рим “, „ Милионите на Привалов “, сниман с присъединяване на Германска федерална република и Германска демократична република и най-популярният - „ Време разделно “, с който Антон Дончев реализира интернационална и национална известност.

" Време разделно " – романът, който непроменяемо се свързва с името на Антон Дончев, се ражда на един креативен мирис, за малко повече от месец, когато младият създател е на 33 години. Романът е неведнъж издаван и международно прочут. Междувременно се раждат четиритомника „ Сказание за Хан Аспарух, Княз Слав и жрецът Терес “, който той основава и изстрадва като създател в продължение на 13 години, както и поредност от романи като „ Девет лица на индивида “, „ Николай Рьорих “, „ Странният рицар на свещената книга “, „ Легенда за двете съкровища “, „ Трите живота на Кракра “, „ Сказания за Александър Македонски “.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР