Днес одобрихме набор от планове за бъдещето, трябва да бъдем

...
Днес одобрихме набор от планове за бъдещето, трябва да бъдем
Коментари Харесай

Израел се готви за настъпление срещу Хизбула в Ливан, Макрон иска трайно спиране на огъня

" Днес одобрихме набор от проекти за бъдещето, би трябвало да бъдем подготвени за нахлуване, в случай че се наложи ", сподели през вчерашния ден началникът на израелския общоприет щаб Херци Халеви при посещаване във военното командване в северния израелски град Сафед. Израелските сили за защита (ЦАХАЛ) " и в частност тяхното командване " Север " са сложени в доста висока степен на бойна подготвеност ", добави той.

По-рано израелският министър Бени Ганц съобщи, че ситуацията по северната граница на страната му би трябвало да се промени и че времето за дипломация изтича.

" Положението на северната граница на Израел изисква смяна ", сподели Ганц на конференция. " Времето за дипломатическо решение изтича; в случай че светът и ливанското държавно управление не подхващат дейности, с цел да предотвратят обстрела на жителите на Северен Израел и да отдалечат Хизбула от границата, ЦАХАЛ ще го направи ", съобщи той.

Израелската войска води непрестанни боеве с отрядите на Хизбула в Южен Ливан, откогато на 7 октомври бойци на палестинското ислямистко придвижване " Хамас " нападнаха откъм Газа пограничните региони на Южен Израел. Вчера подразделенията на ливанското шиитско придвижване обстрелваха с ракети израелския пограничен град Кирят Шмона; по данни на израелската полиция има нанесени материални вреди по няколко здания. Никой не е потърпевш.

В началото на войната в Газа от съображения за сигурност управляващите реалокираха десетки хиляди поданици на северния район към вътрешността на Израел.

Вчера трима души, в това число войник на Хизбула, починаха при израелски набези против позиции на шиитското придвижване в Южен Ливан, заяви ливанската информационна организация ННА.

Боевете на този спектакъл на военните дейности, избухнали при започване на октомври, съставляват най-острото въоръжено опълчване от Втората война в Ливан през 2006 година, отбелязва ДПА.

Но съгласно наблюдаващи те към момента не престават да се водят в рамките на избрани негласни правила. И двете страни към този момент заобикалят по-сериозното изостряне на напрежението.

Движението " Хизбула ", което се поддържа от Иран, на практика управлява държавното управление в Ливан и разполага с боеприпас от ракети, който крие опасност за Израел. На собствен ред еврейската страна е способна да аргументи големи вреди на Ливан във военно отношение.

В същото време френският президент Еманюел Макрон предупреди в телефонен диалог с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, че е належащо да се реализира трайно прекъсване на огъня в Газа " благодарение на всички районни и интернационалните сътрудници ". Това заяви пресцентърът на Елисейския замък, представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

В идните дни Франция ще предприеме взаимни стъпки дружно с Йордания в региона на филантропичната активност в палестинския анклав, се добавя в информацията.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР