Днес най-успешният български футболист Христо Стоичков навършва 58 години. За

...
Днес най-успешният български футболист Христо Стоичков навършва 58 години. За
Коментари Харесай

Стоичков вкарва още в дебюта си за Барселона срещу Еспаньол на Наско Сираков

Днес най-успешният български футболист Христо Стоичков навършва 58 години. За Камата е казано доста и се знае, че той е единственият българин печелил Шампионска лига (б.а. - тогава шампионатът се споделя Купа на европейските шампиони) и единственият наш съотечественик ставал голмайстор на Световно състезание - Съединени американски щати 94. 
Прочетете още
Малко обаче се знае за дебюта на Стоичков, който е впечатляващ. Камата идва в Барселона с трансфер от ЦСКА през лятото на 1990г. Сумата за това време е много впечатляваща - 4.5 млн. $. 

Лично треньорът на Барселона - великият Йохан Кройф упорства за прехвърлянето и Стоичков идва на " Ноу Камп ". Той е харесан, откакто прави феноменални мачове с ЦСКА, когато отборът губи от Барселона на полуфиналите в шампионата за Купата на носители на купи. Стоичков отбелязва два от трите гола за отбора в двете срещи в София и Барселона. 

Трансферът става факт и Стоичков идва в Барселона, а дебютът му е в градското дерби против Еспаньол. Любопитно е, че тогава в съперника на Барса играе различен българин - Наско Сираков и това е един от първите мачове, в които българи играят един против различен в някое от топ 5 шампионатите. 

Двубоят се играе на 1 септември 1990г. на остарелия стадион на Еспаньол Естадио де Сария, който клубът употребява от 1923г. до 1997г. 

Стоичков повежда от първата минута и повежда офанзивата на Барселона, а в състава са още Андони Субизарета, Роналд Куман, Хосе Мария Бакеро, Михаел Лаудруп и други. Барса занапред стартира да построява звездния си тим от 90-те години отпред с великия Йохан Кройф.

Наско Сираков също стартира като титуляр в дуела, само че още в 15-та минута е сменен, откакто се контузва от Хавиер Ескай. Така действително българското дерби сред двамата е от едвам 15 минути. Въпреки, че двамата са от Левски и ЦСКА и до ден сегашен другарството им е доста огромно.

Стоичков вкарва единствения гол в 42-та минута, когато Камата и изведен отлично самичък против вратаря на Еспаньол Биурун и го преодолява за 1:0. Така той бележи в дебюта си в градското дерби против Еспаньол и този гол се оказва и надвит. 

Във въпросния сезон Стоичков вкарва голове и във втория и третия кръг, а старта му е 3 гола от 3 мача. Реализира общо 14 попадения в 24 мача в Ла Лига, 8 мача с 6 гола за КНК, 5 мача с два гола за Купата и един мач за Суперкупата.

Любопитно е, че още в първия си сезон Стоичков демонстрира и рогата си, откакто в първия мач от финалите за Суперкупата против Реал Мадрид настава рефера на дуела Азпитарте и е изпъден в 41-та минута. Барса губи тази среща с 0:1, а в реванша в Мадрид без санкции Стоичков каталунците претърпяват тежко проваляне с 1:4. 

След края на сезона Барса печели купата в Ла Лига, а в шампионата за Купата на носители на купи губи на финала с 1:2 от Манчестър Юнайтед. В шампионата за Купата каталунците губят от Атлетико Мадрид на полуфиналите, а във финала за Суперкупата губят от Реал Мадрид и в двете срещи. 

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР