Днес Националният природонаучен музей при БАН представя книгата Песента на

...
Днес Националният природонаучен музей при БАН представя книгата Песента на
Коментари Харесай

Представят първата научнопопулярна книга на палеонтологична тема

Днес Националният природонаучен музей при Българска академия на науките показва книгата „ Песента на титаните: история за динозаври “ - първата по рода си научнопопулярна книга на палеонтологична тематика, написана от български създател като роман от първо лице и илюстрирана от него. Тя разказва приключението, което съставлява търсенето на динозаври в България.


„ От дете желая да напиша и илюстрирам книга за динозаврите. Даже не една, а доста и разнообразни книги. Неведнъж съм започвал, всякога в друг формат, стигал съм ненапълно, и съм изоставял плана. Не съм си представял, че ще бъде тъкмо тази, че ще споделя нещата, за които споделя, и ще наподобява по метода, по който наподобява “, споделя Владимир в профила си във Facebook.

В седем описа, представляващи сърцето на книгата, той наблюдава историята на третата експедиция до Трънското находище на динозаври, провела се през 2020 година. На страниците оживява всекидневието на учените, работата и компликациите, с които се сблъскват, разказани са методите, които употребяват, с цел да осветят историята, нашепвана им от античните кости през дълбините на времето. За най-любознателните е включен обстоен терминологичен речник, биографични профили на участниците в експедициите и голям брой фотоси, диаграми и илюстрации с реконструкции на гръбначните животни обитавали България през къснокредната ера.

Епилогът към книгата е на световноизвестния специалист по динозаврите проф. Стийв Брусати.

Научни консултанти на изданието са проф. Николай Спасов и гл. ас. Латинка Христова от НПМ-БАН, проф. Марлена Янева от Геологическия институт-БАН и гл. ас. Дочо Дочев от Геолого-географския факултет на Софийския университет.

Авторът Владимир Николов е палеонтолог и палеоилюстратор, докторант в Националния природонаучен музей при Българска академия на науките. Изследва костните тъкани на фосилни гръбначни животни, открити в България, и взе участие интензивно в изследването на динозавърското находище край град Трън. Носител е на докторантската стипендия на фондация „ Карол Знание “ за 2020 година, а работата му в Трънско е подкрепена от The Jurassic Foundation. Илюстрирал е детската книга Excavate! Dinosaurs: Paper Toy Palaeontology и е създател на корицата на българското издание на бестселъра „ Възход и проваляне на динозаврите “ на Стийв Брусати. Участник е в интернационалната палеоарт галерия Picturing the Past (2018), а негови произведения са отпечатвани в учебници, научнопопулярни книги, енциклопедии и списания./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР