Днес начинът, по който пазаруваме, е бърз - виждаме нещо

...
Днес начинът, по който пазаруваме, е бърз - виждаме нещо
Коментари Харесай

Колко голяма е незаконната търговия с кучета в Бълагрия

Днес методът, по който пазарим, е бърз - виждаме нещо онлайн, щракваме върху бутон, доставят ни го и го имаме неотложно. Но пазаруването на куче в никакъв случай не би трябвало да бъде бързо решение. Импулсивната покупка може да докара до това да се окажем с болно кученце, разрушено сърце и доста непредвидени разноски.

Много от кученцата, рекламирани онлайн, идват от противозаконната и жестока търговия с тях. И макар че години се говори както за противозаконната търговия с кучета в България, така и за противозаконните развъдници на разнообразни породи и нечовешкото отношение към животните на доста от тези места, като че ли нищо значително не се прави, с цел да се противодейства. Още по-плашещото е, че хората не престават да купуват животни от сходни съмнителни места.

От организацията за отбрана на животните " Четири лапи " се заемат да създадат изследване на този проблем, като в интервала от месец юни до месец юли 2023 г. анкетират практикуващи ветеринарни лекари в България. И резултатите не са по никакъв начин обнадеждаващи. 
 Снимка 637626

Наблюдават се негативни трендове по отношение на използването на съществуващото законодателство и стряскащи резултати по отношение на обезпечаването на хуманно отношение към животните.

За задачите на проучването ветеринарни лекари от общо девет области в България дават информация по значими индикатори въз основата на техния опит, който имат във ветеринарната си процедура. Сред тях е дали се съблюдават на изискванията за наложителната идентификация и регистрация при дребните кученца, преди да настъпи моментът на продажба, дали се предоставят задължителните документи при покупка на кученце и какво е здравето на дребните кученца.
 Евтаназия на домашния любим - едно от най-трудните решения
Когато е време да се сбогуваме с домашния любим

Когато няма различен излаз

Данните сочат, че при 57% от респондентите " всеки ден " на посещаване при тях водят възрастни кучета без подложен микрочип и осъществена регистрация, при други 30% това се случва " всяка седмица ".
 Снимка 637627

Съществува огромна разлика и в опита на запитаните лекари от област София и лекарите от другите участващи области в България. 50% от запитаните в областите, разнообразни от София, означават, че " съвсем никой " не желае издаването на паспорт и слагането на чип за техния домакински любим, 11% желаят " или единствено едното, или единствено другото ", до момента в който в София 68% от допитаните лекари показват, че това се желае от " огромна част " или от " съвсем всички ".
 Кучето неработоспособен Хоп, което на инат на рекомендациите за евтаназия съумя да откри своите осиновители
Да отвориш сърцето си за куче неработоспособен, когато всички предлагат евтаназия

Добрите истории са, с цел да се споделят, изключително в случай че са от България

54% от лекарите споделят, че най-малко един път месечно им се случва при тях да дойдат стопани, които неотдавна са си закупили малко кученце и то се е оказало болно, малко откакто идва в своя нов дом, а 16% го следят всяка седмица.

Само 27% от анкетираните ветеринарни лекари посочват, че в никакъв случай до момента не им се е налагало да евтаназират дребни кученца, поради заболяване, което се е развило през първите седмици/месеци живот и е в резултат на неприятните практики на отглеждане и развъждане.
 Снимка 637628

" Незаконните развъдчици постоянно се възползват от неналичието на осведоменост у бъдещите притежатели за своя лична полза. Ежедневно до нас доближават случаи, при които развъдчиците лъжат купувачите, че е тяхна отговорност, като бъдещи притежатели, сами да заведат при доктор дребното кученце за слагане на ваксини, чипиране, регистрация и издаване на всички нужни документи. Това освен прибавя спомагателни разноски за притежателите, само че и измества отговорността, която по закон се пада на развъдника ", разяснява Ивелина Иванова, която е програмен координатор към  " Четири лапи ".
 9 породи кучета, които миришат по-малко
9 породи кучета, които миришат по-малко

Ето какви са характерностите на козината им

Организацията стои зад идеята " Осинови, не купувай ", като се надява това да се трансформира в наклонност и за България.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР