Днес, на 14-ти август, в 19:31 ч. българско време, частната

...
Днес, на 14-ти август, в 19:31 ч. българско време, частната
Коментари Харесай

УСПЕХ! Ракета Фолкън 9 изведе в орбита товарен кораб Драгън!

Днес, на 14-ти август, в 19:31 ч. българско време, частната американска компания СпейсЕкс изстреля своята 11-та ракета “Фолкън 9 ” за 2017-та година! Минути по-късно ракетата наред изведе товарния транспортен съд “Драгън ” в околоземна орбита.

На борда на кораба пътуват повече от 2 900 кг научна екипировка и хранителни запаси за астронавтите на “Международната галактическа станция ”. Пристигането е планувано за 16-ти август, когато астронавтът Джак Фишер от НАСА и неговият сътрудник Паоло Несполи от ЕКА ще употребяват роботизираната ръка на станцията, с цел да прихванат кораба и да го прикачат към комплекса.

Сред потребния товар участва опит, който ще разреши намножаването на огромни кристали от протеина LRRK-2, за който се смята да е в основата на развиването на ужасяващото заболяване на Паркинсон. За страдание е мъчно да бъде изследван този протеин в наземни условия, защото заради гравитационното привличане кристалите са прекомерно дребни, само че в космоса се чака това ограничаване да отпадне. Възможно е резултатите от този опит да оказват помощ на учените да разгадаят механизмите на Паркинсон и да бъдат създадени нови способи за лекуване.

На борда на кораба лети и опитът Cosmic Rays Energetics and Mass, който ще бъде прикачен към японския сегмент на “Международната галактическа станция ”. В рамките на тригодишен интервал ще бъдат събрани фундаментални данни за галактическите лъчения, които ще оказват помощ за разбирането на базисната конструкция на Вселената.

Завръщането на кораба “Драгън ” на Земята с отработени опити е планувано за средата на септември.

За повече информация: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР