Днес много хора по света смятат човешките права и свободи

...
Днес много хора по света смятат човешките права и свободи
Коментари Харесай

Родените на 4 юли САЩ

Днес доста хора по света считат човешките права и свободи за даденост, заложени в един документ, който е бил подписан на 4 юли 1776 година - Декларацията за независимостта на Съединени американски щати.

Как се стига до раждането на една страна?

Първите англичани се заселват на територията на Северна Америка при започване на ХVII век. Постепенно, огромните и рядко обитаеми територии са се трансформирали в магнит за хора, бягащи от преследвания, имащи проблеми със закона и просто авантюристи.

Към средата на ХVIII век англичани, холандци, немци, французи и други европейци към този момент имат своето наличие в Североизточната част на Америка. Мнозинството от тях са обединени в съюза на 13-те колонии: Ню Хемпшир (съвременният щат със същото име), Масачузетс Бей (щатите Масачузетс и Мейн), Роуд Айлънд (щат Роуд Айлънд), Кънектикът (щат Кънектикът), Ню Йорк (щатите Ню Йорк и Върмонт), Ню Джърси (щат Ню Джърси), Пенсилвания (щата Пенсилвания), Делауер (щат Делауер), Мериленд (щат Мериленд), Вирджиния (щатите Вирджиния, Кентъки и Западна Вирджиния), Северна Каролина (щати Северна Каролина и Кентъки), Южна Каролина (Южна Каролина) и Джорджия. Те са поддържали релативно положителни връзки с метрополията.

Благодарение на помощта на част от европейските колонисти Англия е победила Франция в Седемгодишната война (1756-1763 г.) и е получила Канада.

Въпреки успеха, на Лондон са му трябвали

Пари

Ето за какво, Британия е въвела много по-строги финансови правила за колониите. Така да вземем за пример, лицензът за практикуване на нотариална активност на Острова е коствал два паунда, а в Америка - пет пъти повече. Освен това, колонистите е трябвало да заплащат налозите със златни и сребърни монети, без значение от размера на заплащанията към хазната. Също по този начин са били въведени мита за внасяните от Обединеното кралство стъкло, олово, хартия и чай.

В Америка са дали отговор с протест върху акцизните артикули и метрополията е била принудена да отстрани таксите на съвсем всички артикули, без една - чая. Въпреки отстъпките, вълната на неодобрение не е спряла. Нито един колонист не е имал място в органите на ръководство във Англия. Тогава се е родил и лозунгът, който става един от темелите на битката – Няма налози без посланичество.

Първият конфликт не е просрочен. На 10 юли 1772 година група колонисти, употребявайки обстоятелството, че преследващият контрабандисти английски транспортен съд "Гаспи " е претъпял акцидент, са завладяли и изгорили плавателния съд.

Година и половина по-късно, на 16 декември 1773 година, в Бостън няколко почерпени души се качват на английски транспортен съд и изхвърлят целия чай в Атлантическия океан. Чашата на търпението на Лондон към този момент е била преляла и той е въвел строги ограничавания върху самостоятелността на Мазачузетс, само че зад бунтовниците са застанали и хора от другите 12 колонии. Войната не е закъсняла. Тя е почнала през 1775 година и траяла до 1783 година

Наред с бойните дейности политиците са траяли своята работа. Към края на юни 1776 година съвсем всички 13 колонии към този момент са отменили британските закони и приели свои Декларации на правата. Въз основа на тези документи, ръководеният от Томас Джеферсън "Комитет на 5-мата " сформира "Декларацията на представителите на Северна Америка, събрали се на Генерален Конгрес ". Документът е подписан на Конгреса във Филаделфия, Пенсилвания, на 4 юли 1776 година и първата страна в Западното полукълбо е станала факт.

Декларацията на независимостта може да се раздели на три елементи. Първата гласи, че всички хора се раждат равни имат идентични права (да живеят равни, да бъдат свободни, да се борят за благополучие и т.н.). Втората изброява закононарушенията на Короната към жителите на 13-те колонии. Третата част е най-важна. В нея се афишира спирането на връзките сред Америка и Англия и основаването на суверенна страна. Последната и най-важната част е била основата на една велика мощ.

Не всичко е толкоз

Романтично

Сред бащите на нацията, както се назовават създателите на Съединени американски щати, е имало доста различия. Едно от тях е бил въпросът за робството. За да се реализира компромис с делегатите от Джорджия и Южна Каролина, от оригинала е отстранен текстът, в който се осъжда търговията с хора. Двата щата са употребявали робите на тютюневите и памучните плантации и безплатната работна ръка е била нужна, с цел да се поддържа високият витален стандарт на производителите на двете съществени експортни артикули.

Новината за независимостта на Америка е стигнала до английския крал Джордж III едвам на 10 септември. Той изпраща още войски в непокорните колонии, само че по-късно е бил заставен да признае провалянето.

Историята си прави смешки, от време на време и

Зловещи

Двама от подписалите основополагащия документ Джон Адамс и Томас Джеферсън (втория и трети президенти на САЩ) по подигравка на ориста са умряли на една и съща дата, в деня на полувековния празник от раждането на новата страна на 4 юли 1826 година Пет години по-късно от този свят си е отишъл петият президент на Съединени американски щати – Джеймс Монро.

Погледнато от модерна позиция, Декларацията на независимостта може да има доста дефекти. В същото време, от подписването на 4 юли 1776 година този къс документ е вдъхновявал всички хора по света, искащи независимост.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР