Днес македонското министерство на културата официално ще обяви спиранетo на

...
Днес македонското министерство на културата официално ще обяви спиранетo на
Коментари Харесай

Новата власт в Македония стопира антиквизацията и проекта „Скопие 2014“

Днес македонското министерство на културата публично ще разгласи спиранетo на плана „Скопие 2014“, който бе стартират при ръководството на предходния министър председател Никола Груевски. Той стартира през 2009 година и изцяло промени центъра на града.

Малкият площад в столицата бе посипан с монументи на герои от античността. През 2011 година там беше подложен големият монумент на Александър Македонски. Скулптурата на античния военачалник е висока 13 метра, а самият фундамент 10 метра и струваше над 10 млн. евро. Около него има още десетки други монументи – като се стартира от бащата на Александър и се мине през Майка Тереза, цар Самуил, Гоце Делчев, партизански герои и се стигне до плувци и кораби в река Вардар, написа.

Над реката бяха издигнати и няколко нови моста, където също има десетки монументи. Проектът планува и слагане на голямо „Панорамно колело“ за над 15 млн. евро. Всички фасади на постройките на институциите в центъра бяха изменени в бароков жанр.

Според разнообразни калкулации „Скопие 2014“ коства минимум 700-800 млн. евро на македонския поданик. Заедно с слагането на тези стотици монументи във всички градове на страната режимът на Груевски стартира интензивно да пропагандира „античните корени“ на популацията.

Първата опозиция против този план стартира още през 2011 година, когато се организираха първите митинги. В същото време жителите започнаха да се подиграват и да иронизират проектите на режима.

Македонското министерство на културата счита да реши казуса на няколко стадия и преглежда разнообразни сюжети. Първо ще се стартира с най-спорните монументи и тези, които са в стадий на строителство.

„Незабавно би трябвало да спрем планът „Скопие 2014″, тъй като всеки ден като от кутията на Пандора изскачат кичозни монументи, статуи, колони, които са безусловно ненужни и костват скъпо“, сподели наскоро министърът на културата Роберт Алагьозовски и акцентира: „Веднага ще правим дезинтоксикация на македонския дух от тази псевдоидеология на този план, който трансформира страната ни в пленник на зла клетва от рисков магьосник“.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР