Днес кметът на Благоевград постави началото на поредица от срещи,

...
Днес кметът на Благоевград постави началото на поредица от срещи,
Коментари Харесай

Кметът на Благоевград М. Байкушев по актуални теми: За снега, финансите, 8 милионния кредит, ремонтите и празната общинска хазна

Днес кметът на Благоевград сложи началото на поредност от срещи, конференции с локалните медии, които ще се организират всеки понеделник. Целта е посредством медиите обществеността да се осведоми за протичащото се в общината и в поддръжка на обещанията на градоначалника,че ръководството му ще бъде транспарантно без всякакво задкулисие.

Пресконференцията стартира с изложение на последните 2 дни, в които Благоевград и селата в общината попаднаха в снежен капан, а падналият сняг провокира куп проблеми. 14 селища останаха без електрозахранване , пътища бяха непроходими, имаше закъсали хора, проблеми, които с помощта на непрекъснатата работа, организация и съгласуваност мужду институциите бяха решени.

" Тези дни стиснах доста измръзнали ръце , сподели градоначалникът, изразявайки откровена признателност към всички,които работиха неуморно повече от 48 часа. " Днес екипите работят по възобновяване на.електрозахранването в три от селата, имам умерението,че напълно скоро токът ще бъде пуснат, няма данни за бедстващи хора, тъй че обстановката се възстановява, посочи градоначалникът, който и в двата дни бе на " бойното поле " покрай работещите, като координараше работата и персонално поддържаше връзка с екипите по места и институциите.

Факт е,че досега никой благоевградски кмет не е показвал сходна сърцата ангажираност и не е излизал в минусовите температури при хората, с цел да следи от близко решаването на проблемите, който провокира снегът в Благоевград и селата, и в този смисъл кметът Байкушев засужава аплодисментизасега.

Във втората част от конференцията кметът изясни, кое е наложило тегленето на заем над 8 000 000 лв., който беше гласуван на сесията в петък. Тежкото финансово положение и потребността от незабавни разплащания са в основата на решението за безлихвения заем от страната, който общината ще би трябвало да върне за 1 година.

" Такъв вид безлихвен заем е по Закона за обществените финанси, по тази причина не е належащо да се организира публично разискване, а за такова нямаше и време, тъй като парите ни трябват в този момент. Едно разискване е в интервал на 20-30 дни, сподели кметът. Стана ясно, че заемът е жизненонеобходим за естественото действие на общината.

Кметът разяснява и построяването на анаеробната апаратура " Договорът е подписан преди 5 години и е за 41 млн. лева.и към 14 милиона би трябвало да бъдат актувани и доплатени по него незабавно,тъй като програмата завършва в края на годината. И тук обстановката бе разказана като тежка, която търси скорростно решение, защото оперативната стратегия „ Околна среда “ изтича на 29 декември. Каквото се разплати дотогава, ще бъде върнато от програмата, в случай че общината не се оправи рискува големи финансови наказания.

Темата с отпадъците бе коментирана в детайли от градоначалника, който заяви,че предстоиструктуриране на ново звено за околна среда, което ще се занимава с това и ще работи по активирането на програмата. " Анаеробната апаратура няма да проработи, в случай че няма задоволително боклуци. Капацитетът за работа е към 16 хиляди тона годишно. Ще се опитаме да предоговорим тези количества, които се явяват „ невъзможни “ за „ производство “, сподели кметът.

Предвид сложността и спешността на работата по този план се планува среща сред оперативния орган и управлението на Общината, която ще се организира в идващите дни.

На конференцията бе обявено, че за понижаване на разноските се постанова обединение на общинските сдружения „ Озеленяване “ и „ Благоевград спри ремонт “ в сдружение „ Чистота “

" Задачата ни е понижаване на разноските, единно управление, съгласуваност, организация. Когато не са в едно звено координацията е по-трудна. Възможни са съкращения, само че те няма да бъдат правени непременно. От това зависи разходната част в бюджета на Общината, оправда нуждата от обединение Байкушев, който отговори на журналистически питания към прекъсването на ремонтите на улица " Промишлена " и Камерна опера.

Ремонтът на Камерната опера е спрян, поради насъбрани и неразчистенистари мебели в постройката, а улица " Промишлена " е спряна, тъй като не осигурявала достъп до индустриален икономически двор и до момента в който не се препроектира строителството не можело да продължи. Предстои и нова конструкция на общинска администрация,каза още кметът Днес той показа и новия заместник-кмет по обучение и бизнес развиване - Боряна Шалявска.

Той заяви,че се работи по коледното градче и коледната декорация на града и това е нещото,което основава въодушевление, измежду множеството проблеми, които би трябвало да бъдат решени до края на годината.

Грета Георгиева

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР