Днес кафето за много хора се е превърнало в нещо

...
Днес кафето за много хора се е превърнало в нещо
Коментари Харесай

5 опита за налагане на забрана върху употребата на кафе по света

Днес кафето за доста хора се е трансформирало в нещо като наложителна напитка рано заран, когато желаеме небрежно да отворим очи и да се насочим към ежедневните си отговорности с будно схващане. Кафето обаче не всеки път е одобрявано по този начин добре – още от както стартира да се използва, разнообразни монарси и държавни управления са се опитвали да забранят използването му, отхвърляйки го заради религиозни, аморални или здравословни аргументи. Представяме ви 5 разнообразни места по света, на които кафето фактически е било неразрешено за избран интервал от време, както и аргументите, заради които това се е случило.

Мека

Кафето е било неразрешено в Мека през 1511 година, защото се считало, че подтиква радикалното мислене и губенето на време.

Италия

Когато кафето идва в Европа през 16 век, някои свещеници били твърдо уверени, че то би трябвало да бъде неразрешено, обявявайки че е сатанинска напитка. Но тогава папа Климент VIII го опитал, споделил, че е вкусно и даже се пошегувал, че би трябвало да бъде покръстено. С такава благословия, кафето бързо се популяризирало из цяла Европа.

Константинопол

След като Мурад IV сяда на трона през 1623 година, той незабавно не разрешава използването на кафе и основава система от писмени санкции. При първото закононарушение, наказването е побой. Всеки, уловен да пие кафе за повторно, трябвало да бъде напъхан в чувал и изхвърлен във водите на Босфора.

Швеция

Швеция не разрешава използването на кафе през 1746 година. Правителството също не разрешава и притежанието на кафе, като стражи трябвало да конфискуват всички съдове за приготвянето му и чаши за пиянство. Крал Густав III даже наредил на наказаните нарушители да им се дава кафе, до момента в който следи какъв брой чаши ще са нужни, с цел да убият провинилия се. Това не било толкоз извънредно за нарушителите, само че било извънредно скучно за лекарите, които следили целия развой.

Прусия

През 1777 година Фридрих II издава манифест, в който афишира превъзходството на бирата над кафето. Той твърди, че кафето се намесва в потреблението на бира в страната, надявайки се, че кралското изказване ще накара популацията да спре използването на напитката. „ Негово Величество е отраснало с бира “ – написа в манифеста, с което се цели да се изясни повода, заради която Фридрих II счита, че бирата е по-добрата концепция за утринно пиво.

 

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР