Днес излиза “Чудна лятна нощ” - дебютният роман на един

...
Днес излиза “Чудна лятна нощ” - дебютният роман на един
Коментари Харесай

"Чудна лятна нощ" е първият роман на Яна Борисова

Днес излиза “Чудна лятна нощ” - дебютният разказ на един от най-значимите модерни български драматурзи, Яна Борисова. Книгата се издава от “Книгомания” и може да бъде открита физически и онлайн в най-големите български книжарници.

София, 17 ноември 2020 година - Яна Борисова, чиито творби са поставяни и четени в целия свят, показва своята първа книга “Чудна лятна нощ”. “Една от обичаните ми думи в българския език е “свян”. Написах книга за хубостта на разстройването и какъв брой прелестни биха могли да бъдат всички, които го изпитват” - споделя авторката.


Яна Борисова написа “Чудна лятна нощ” в компанията на няколко от най- положителните си другари, които тя назовава “уникални и надарени творци”. Кани един от обичаните си актьори Стефан Вълдобрев да напише музика към романа, което трансформира ”Чудна лятна нощ” в първата книга с авторска музика. Двамата са извънредно свързани с помощта на театъра, където Стефан Вълдобрев играе в три постановки по нейни пиеси. Последният си драматургичен текст Яна написва особено за петдесетгодишния празник на артиста. Оркестрацията на музиката е направена от надарения композитор Милен Кукошаров, с който Яна Борисова работи през последните години и дружно основават поредност от театрални творби. Редактор на творбата е известният режисьор и публицист Димитър Коцев – Шошо, за който авторката споделя, че е “основен подстрекател “ и повода да се издаде тази книга. Освен че са близки другари, в последните години двамата постоянно са и креативен тандем в общи кино планове. Към групата се причислява и един от най-талантливите сценографи и художници Никола Тороманов. Той основава неповторими илюстрации по романа “Чудна лятна нощ “, които следва да бъдат отпечатани в специфичен тираж на книгата.



“Вярвам в креативните групи, в смисловите кръгове, в фирмите, в другарствата и в фамилията. Писането е самотно занятие, както допускам и всеки персонален, авторски креативен развой. Понякога, когато завършиш твоята част, не са останали сили да продължиш нататък. Затова имам вяра в групите. Само по този начин намирам мощ и смисъл да продължа” - споделя Яна Борисова за своята креативна фамилия.

“Чудна лятна нощ “ е сантиментален разказ за любовта, гения и следствията от тях. Партитура за силата на думите, за хубостта на музиката и за смисъла и потребността от изкуство. Една история за прочувствените, само че притеснителни хора, които нямат опцията да показват възприятията и страстите си. За тези, които не са шумни, които изпитват разстройване и срам и нямат “оръжията “ на всички останали. За странниците, които без значение, че не наподобяват на другите, може би ще се окажат по-интересната част от човечеството. За гения, вдъхновението и какъв брой нежно и чупливо нещо е то, когато в близост свири едно непознато радио. Една любовна приказка, която трансформира света и го трансформира в магическа действителност. И най-много история за това по какъв начин изкуството е по-силно от злото, което се пробва да го унищожи, тъй като ненавижда хубостта.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР