Днес искам да ви предложа две бързи ястия, чиято основна

...
Днес искам да ви предложа две бързи ястия, чиято основна
Коментари Харесай

Салата от пшеница, гулия и сушени череши

Днес желая да ви предложа две бързи ястия, чиято съществена съставна част е пшеницата. Подходящи са и за постите.
Накисвам зърното за 24 часа, за това време тя е омекнала до степен, в която може и да си я хапнете сурова, само че въпреки всичко трябваше да я предложа и на мъжете вкъщи.

Зърното на пшеницата е добър източник на витамини от B групата, магнезий, желязо, фосфор, селен, цинк и с това бие пъти повече единия ориз. На процедура по нашите земи това е била житната просвета, която се е консумирала най-често, преди изместването й от въпросния. Разбира се има и въглехидрати, само че те пък са насищащи, тъй че добре пристигнало.

Пак позабравена, само че доста употребена в предишното е била и, така наречен земна ябълка. Високото наличие на инулин в нея благоприятства чревната микрофлора, добър източник на калий. И най-важното - тя е хрупкава и съвършена за салата. Точно в такава ще я сложа.

Сушените череши са източник на антиоксиданти и други бенефити, само че с изключение на всичко в моята салата ще придадат леко сладостен усет. (Разбираемо, Марти си изчовърка първо тях от салатата.
Имам и малко пресни орехи, като потребен източник на мазнини, дружно с малко зехтин. Разбира се и лимонен сок за повече витамин Ц.

Приготвяне:
Пшеницата след накисване сварявам за малко, отцеждам, измивам и комплицирам със зехтин,сол и лимонен сок, 1 ч.л левурда, само че може да се размени с доста малко настърган чесън. Добавям шепа сурови наситнени орехи, сушените череши.
Гулията обелвам, разрязвам и наквасвам в ябълков оцет, до момента в който чистя, с цел да не потъмнее.
В купа овкусявам със зехтин, сол, лимонен сок някаква зеленийка- тук е валериана, рукола, спанак и листа цвекло,.
Върху житото поставям зеленийката, само че може и да объркате всичко, в случай че сядате незабавно да я хапнете.

Простичко, засищащо, бюджетно, чудесна салата за този сезон, в който желаеме по-силна имунна система. А и да е вкусно!


И нали споделих 2 предписания. Остана много от овкусеното жито, тъй че на другия ден обядът на ученика бе подготвен небрежно. В зехтин запържвам гъби кладница, прибавям 2-3 скилидки чесън, житото, черен пипер. Изключвам, прибавям пресен домат (що не и от консерва). Това е!
Кладницата е прелестен източник на белтъчини, превъзходен сурогат на месото по време на пости. В нея има калий, калций, фосфор, магнезий, желязо, А, В, С, D витамини. Не я пропускайте.

Ще се веселя да ми споделите дали салатата ми ви е допаднала. Потърсете ме в
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР