Днес и утре турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще е

...
Днес и утре турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще е
Коментари Харесай

Започва историческото посещение на Ердоган в Гърция, в Атина протестите са забранени

Днес и на следващия ден турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще е на посещаване в Гърция - аудиенция, каквато турски държавен глава не е правил от 65 години - и в страната са въведени засилени ограничения засигурност, отбелязва в. " Катимерини ". Според други издания се чака на дневен ред да са тематики като мигрантската рецесия, енергетиката, връзките с Европейския съюз и разногласието за няколко егейски острова, поради които през 90-те години Атина и Анкара бяха на ръба на война.

Ердоган към този момент е бил в Гърция, само че като министър председател, какъвто беше доникъде на 2014 година Според някои анализатори визитата е значимо за президента поради опцията да " деескалира " връзките си с Европейския съюз и да покаже " по-умерено лице ". Говорителят на Ердоган Ибрахим Калън в същото време сподели за кореспонденти, че задачата е да се " развият и задълбочат " връзките сред съседите и че те " са поели обилни отговорности в решаването " на мигратската рецесия. Говорител на управляващите в Атина също позволи, че идването на президента може да " усъвършенства специфичните връзки, както сред Гърция и Турция, по този начин и сред Турция и Европейски Съюз. "

Министърът за гражданска отбрана Никос Тоскас сърба гръцки и турски представители на бранш " сигурност ", с цел да обсъдят ограниченията и антуража на Ердоган, който съгласно източници на изданието ще е от над 200 души. Над 60 турски чиновници са в Атина от понеделник, а други 60 - в Комотини, където той възнамерява да се срещне с представители на мюсюлманското малцинство.

От гръцка страна ще го охраняват 2800 служители на реда, специфични сили и сапьори. По път му ще има снайперисти. В Атина са неразрешени всевъзможни митинги, до момента в който трае визитата му. Посещението се организира ден след годишнината от убийството на ученика Алексис Григорополус от служител на реда, който по това време не е бил на работа. По мотив на събитието имаше две шествия, едното от които приключи с вълнения.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР