Днес и утре (9 и 10 май) се организира акция

...
Днес и утре (9 и 10 май) се организира акция
Коментари Харесай

Столична болница с акция по кръводаряване в подкрепа на страдащи от таласемия

Днес и на следващия ден (9 и 10 май) се провежда акция по кръводаряване, която ще се организира в столичната болница „ Царица Йоанна – ИСУЛ “, оповестиха от лечебното заведение. Акцията е в помощ на пациентите, страдащи от таласемия.

Всеки искащ да подари кръв може да го направи в един от двата дни, сред 8:30 и 12:30 ч.

Създадена е опция искащите да дарят кръв да се запишат в особено основана платформа -, като задачата е да се сътвори организация, която да пести времето на кръводарителите. Записването не е наложително. 

Таласемията е рядко, наследствено, генетично заболяване, което се дължи на недостатък на молекулата на хемоглобина. Произвеждат се некачествени червени кръвни кафези със мощно скъсена преживяемост. В резултат наличието на хемоглобин в организма е по-малко от нужното, което пречи на снабдяването на органите с О2 и води до анемия. Става въпрос за тежко заболяване, което продължава до живот. Лечението е стандартно, с регулярни кръвопреливания на всеки две до четири седмици.

В Експертния център за хемофилия, таласемия и други редки хематологични болести към болничното заведение се наблюдават и лекуват 51 деца, наранени от заболяването. Най-малкият пациент е на 11 месеца. Без постоянно кръвопреливане тези деца могат да живеят най-вече четири години, само че при постоянно кръвопреливане, имат естествен живот като на връстниците си, разясниха от болничното заведение.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР