Днес гръцките граждани са призвани да упражнят правото си на

...
Днес гръцките граждани са призвани да упражнят правото си на
Коментари Харесай

Днес Гърция гласува за парламент и за управлението си през следващите 4 години

Днес гръцките жители са призвани да упражнят правото си на глас и да дефинират кой ще ръководи страната им през идващите четири години, като изберат състава на новия си парламент, съобщи Българска телеграфна агенция.

Избирателните секции стартират да одобряват гласоподаватели тъкмо в 7 ч. сутринта и ще затворят в 19 ч. вечерта .

Изборите обаче в действителност започнаха още през вчерашния ден, тъй като жителите на Република Гърция в чужбина гласоподаваха ден по-рано. Възможността за гласоподаване в чужбина се дава за първи път в историята на Гърция на тези избори. За задачата бяха открити 99 секции в 35 страни, в това число в България.

Гръцкото министерство на вътрешните работи разгласи, че броят на гласоподавателите ,

които могат да гласоподават на изборите в страната в неделя, е малко над 9,8 млн. души. За тях са открити съвсем 22 хиляди изборни секции.

Според последното изследване на публичното мнение преди изборите ръководещата дясноцентристка партия Нова народна власт води в

желанията на гласоподавателите, макар че през четиригодишното ѝ ръководство страната мина през съществени рецесии като пандемията от COVID-19, високата инфлация, политическите и икономическите последици от съветската инвазия в Украйна и напрежението с Турция. Не липсваха и събития и кавги, които нанесоха вреди на облика на държавното управление, като аферата с подслушванията от страна на гръцкото разузнаване и трагичната железопътна злополука в края на февруари, лишила живота на 57 души.

Въпреки това в изследването на социологическата организация Пулс, оповестено през вчерашния ден от телевизия Скай ,

за Нова народна власт имат желание да гласоподават 33 % от участниците в анкетата, за опозиционната лява партия СИРИЗА – 26,5 %, за социалистическото придвижване ПАСОК – 9 %, за Гръцката комунистическа партия – 6 %, 4 % избират партията МеРА25 на някогашния финансов министър Янис Варуфакис, а 3,5 % – националистическото „ Гръцко решение “. Останалите партии остават под прага от 3 на 100 за присъединяване в Народното събрание.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР