Днес е Велики вторник, вторият ден от Страстната седмица. Според

...
Днес е Велики вторник, вторият ден от Страстната седмица. Според
Коментари Харесай

Велики вторник е, ден за смирение

Днес е Велики вторник, вторият ден от Страстната седмица. Според църковния канон денят е предназначен за примирение.

На Велики вторник Христос проповядва в храма и дава своите последни нравствени директиви.

На този ден Христос разказал притчата за десетте девици - пет мъдри и пет неразумни. Мъдрите имали чисти светилници и заветен елей, а неразумните - единствено чисти светилници. Така единствено първите пет били подготвени за идването на Спасителя.

Според националните обичаи първите три дни от Страстната седмица – понеделник, вторник и сряда, са избрани за почистването на къщата, за миене и къпане на децата. Този обред има пречистващ темперамент и се прави за здраве.

На Велики вторник момите вървят за " мълчана " вода. Това е прясна вода, донесена от три извора. През цялото време, до момента в който се носи, не би трябвало да се проговаря. Вярвало се е, че по този начин водата остава " чиста " и по тази причина има тайнствена мощ. Слагали я на прикрито място и я употребявали за лечение на заболявания.

Християните почитат на 14 април свети Мартин Изповедник, папа Римски, имен ден имат Мартин, Мартина, Марта и производните от тях имена.

Името Мартин има латински корени и произлиза от думата “martius”, която значи “дете на Марс”. Марс бил римският господ на войната, само че и татко на Ромул и Рем, поради което всички техни потомци били наричани “деца на марс”.

Заедно със свети Максим Изповедник римският папа свети Мартин (649-653 г.) защитавал същинското църковно обучение от лъжеучението на монотелитите. Еретиците били покровителствани и от император Констанс (641-668 г.), който споделял техните убеждения. Папа Мартин свикал в Римпоместен събор, на който ереста била наказана, а еретиците - предадени на анатема.

Като разбрал това, императорът обвинил папа Мартин в държавно закононарушение, в изменничество. По заповед на Констанс двамата бранители на православното обучение, Максим Изповедник и папа Мартин, били принудително закарани в Цариград, където били изтезавани и съдени като политически нарушители (553 г.). Положени били доста старания да се съгласят с учението на еретиците. И двамата обаче останали твърди в православните си убеждения и не престанали да изобличават лъжеучението на монотелитите.

След като претърпял доста оскърбления и ограничения, папа Мартин бил изпратен на изгнание в Херсон Таврически (Крим), където след две години умрял, като до края на живота си останал хладнокръвен изповедник на православното обучение.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР