Днес е Велики четвъртък - най-важният ден от Страстната седмица.

...
Днес е Велики четвъртък - най-важният ден от Страстната седмица.
Коментари Харесай

Майстор пекар: Козунакът може да втасва и в хладилник

Днес е Велики четвъртък - най-важният ден от Страстната седмица. У нас по традиция на този ден се боядисват яйца и се замесват козунаци за Великден.

Козунакът е ритуален самун и той би трябвало да се замесва на първо място с готовност, чисти мисли и положително въодушевление. Замесването е обред, в който би трябвало да вложим цялата си положителна сила, само че и да спазим някои правила.

За да се получи добър козунак, празничният сладкиш би трябвало да се прави постепенно и да се употребяват естествени съставки, поучава варненският занаятчия пекар Мирослав Коларов.

Той оборва изказванието, че козунакът би трябвало да се подготвя на висока температура.

Напротив – тестото може да втаса и в ледник, само че при тази ниска температура е належащо повече време. Затова закваската нормално се оставя да престои денонощие на студено, а на другия ден се пече.

„ Преди Втората международна война по този начин се е правил хлябът. Винаги се е правил по мудна технология. В днешно време хлябът е нездравословен точно поради бързата му изработка. След Втората международна война стартира да се прави за 50 минути до час и половина. Така няма никакво развиване и не могат да се образуват аминокиселини и захари ”, споделя занаятчия Миро.

Козунакът с изкуствени добавки и оцветители мъчно може да се познае на външен тип и даже на пипане, забелязал е варненският пекар. Продаваните индустриални козунаци са направени от козуначен микс. Към него единствено се прибавя водата и няма потребност от квас и яйца, демонстрират наблюденията на майсторът пекар.

Най-добре козунакът да е с тегло не повече от 500 грама, с цел да се изпече по-хубаво и отмерено. Затова и всички елитни пекарни в чужбина вършат самун с тегло до половин кг.

Качественият козунак може да издържи и 2 седмици. Желателно е да се съхранява в торбичка, поучава опитният пекар. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР