Днес е Велика събота - последният ден от Страстната седмица.

...
Днес е Велика събота - последният ден от Страстната седмица.
Коментари Харесай

Велика събота е, православният свят очаква Възкресение Христово

Днес е Велика събота - последният ден от Страстната седмица. Православните християни се приготвят за посрещане на празника на празниците - Възкресение Христово. Църковните богослужения припомнят за погребението на Исус Христос и за слизането на Спасителя в Ада.

Според църковните химни Велика събота е преблагословена, тъй като в нея Христос, задремал, ще възкръсне тридневен.

Врачанският митрополит Григорий съобщи: " Господ Исус Христос, както пее църквата, с тяло е в гроба, с душата си обаче слиза в адските дълбини. Там той разрушава адовите врати и проповядвайки Възкресението извежда от там всички тези праведници, които до тогава са в пъкъла. Този ден в действителност е денят на успеха на живота над гибелта. Неслучайно множеството икони на Възкресение Христово са точно това слизане в пъкъла на Христос. И този ден е денят, в който ние се приготвяме да влезем в насладата на празника на празниците Великден ".

Тържествените богослужения за Възкресение Христово в цялата страна ще стартират в 23:30 часа. Службата в патриаршеската катедрала " Свети Александър Невски " ще може да наблюдавате посредством директното предаване по стратегия " Хоризонт " на Българското национално радио.

На богослужението в Патриаршеската катедрала ще участва и президентът Румен Радев, а министър председателят Кирил Петков ще бъде в църквата " Свето Успение Богородично “ в град Царево.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР