Днес е Световният ден на рециклирането. Три училища в Шумен

...
Днес е Световният ден на рециклирането. Три училища в Шумен
Коментари Харесай

Ученици в Шумен събират пластмасова смет в умни контейнери

Днес е Световният ден на преработването. Три учебни заведения в Шумен вземат участие с умни контейнери, в които ще събират пластмасови бутилки за преработване. Което учебно заведение събере най-вече пластмасова боклук, ще получи премия.

Първи, които изхвърлиха бутилката от изпитата вода, бяха Борис, Алейна и Даниел. Те ще опишат на своите съученици за забавното и цветно оборудване за събиране на боклуци в учебно заведение.

" За мене това е доста забавно, желая да оказвам помощ някакси и това ми е първата опция ", споделя Даниел.

" Аз имам огромен интерес към идеите и се усещам доста щастлива да вземам участие ", сподели Алейна.

" Ще можем малко да пречистим земята, тъй като бутилките, които се изхвърлят смесени с другите боклуци, те не могат да се употребяват още веднъж и се разлагат ", сподели Борис.

Умните контейнери са оборудвани със датчици, които регистрират всеки постъпил железен или пластмасов боклук.

" Като пуснем нашата бутилка, тя се регистрира мигновено на екрана и се визиолизира до потребителя. Съответно този датчик е наличен и до двата кантара, имаме брояч за кенчета и за бутилки. След това имаме един датчик, който следи равнището на един резервоар ", сподели Денис Исметов, създател на хардуера.

Контейнерът е обвързван с интернет и в основана за задачата платформа в действително може да се види кое учебно заведение какъв брой боклук е натрупал. Устройството ще дава и информация по кое време кошът е цялостен, с цел да се опразва и пълненото да продължава с нови сили.



" Искаме да обърнем внимание към казуса с запазване на околната среда и да формираме в тях устойчиви привички за разделно събиране и в действителност и на процедура да им покажем по какъв начин изхвърленият боклук фактически придобива стойност ", сподели Петър Бодуров, фондация " Подкрепи ".

" Един подобен план би съдействал доста повече по тази причина децата да се научат, първо да разделят отпадъците и второ, за тяхното преработване, което пък води до запазване на околната среда ", посочи Албена Иванова-Неделчева, шеф на СУ „ Сава Доброплодни " - Шумен.

" Всяка бутилка или кенче пусната в контейнера ще бъде предаден за преработване и цената от отпадъците, които събере той, ще се върне на 100 % към учебното заведение за финансиране на разнообразни еко дела ", сподели Петър Бодуров, фондация „ Подкрепи ".

Следващата стъпка е слагането на умни контейнери в комерсиалните обекти. Желанието е рециклираните боклуци да станат суровина за 3D принтер.

Текст: Здравка Русева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР