Днес е последният работен ден на 47-ото Народно събрание. Парламентът

...
Днес е последният работен ден на 47-ото Народно събрание. Парламентът
Коментари Харесай

Парламентът ще обсъди днес два законопроекта за промени в Закона за обществените поръчки

Днес е последният работен ден на 47-ото Народно заседание. Парламентът ще разиска на първо четене два законопроекта за промени в Закона за публичните поръчки, планува програмата, оповестява Българска телеграфна агенция.

Единият законопроект е на Ивайло Мирчев ( " Демократична България " ) и група народни представители, другият е на трима депутати от " Продължаваме Промяната " - Настимир Ананиев, Богомил Петков и Юлия Иванова. Измененията са първа точка в планувания дневен ред за през днешния ден. 

Със законопроекта на Ивайло Мирчев и група народни представители се цели обезпечаването на финансова самостоятелност на проектанта и строителния контрол от строителя. Предлага се прецизиране на случаите, в които капиталовото планиране и строителството могат да се извършват посредством инженеринг, с цел да се подсигурява самостоятелност сред другите участници в строителния развой при осъществяване на общински и държавни обекти. Според вносителите водещата роля на строителя като участник в публични поръчки му дава предимство пред проектанта и строителния контрол, а посредством финансовата самостоятелност на проектанта и на упражняващия строителен контрол от строителя ще се реализира правенето на по-качествени планове и по-обективен надзор върху осъществяването на строителните действия.
 
Със законопроекта на " Продължаваме Промяната " (ПП) се цели превъзмогване на инфлационния риск. Епидемичната конюнктура, нарушените канали на доставка на първични материали и военният спор сред Руската федерация и Украйна са причина за инфлационния развой, показват вносителите. Промените основават правна опция за изменение цената на контракт за социална поръчка вследствие на инфлация и обгръща изпълнени и идни действия с предмет строителство, ремонт, реорганизация, рационализация, доставки и услуги. Предвижда се индексацията на цените по договорите да се извърши по методика, утвърдена от Министерския съвет. 

В публичното разискване на измененията, препоръчани от Политическа партия, са взели участие от Агенцията по публични поръчки, Националното съдружие на общините в България, Камарата на инженерите в капиталовото планиране и Камарата на архитектите в България. Участниците в дебата единомислещо показаха цялостната си поддръжка към законопроекта, като показаха, че предложенията са наложителни, се споделя в отчета на парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси.

В програмата за през днешния ден е очакван и постоянен парламентарен надзор.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР