Днес е последният ден, в който украински бежанци, настанени в

...
Днес е последният ден, в който украински бежанци, настанени в
Коментари Харесай

Украинки напуснаха хотел в Пловдив

Днес е последният ден, в който украински бежанци, настанени в хотелски бази, би трябвало да изоставен по решение на българските управляващи.

Още преди 4-5 дни част от настанените при нас украинци започнаха да напущат, описа пред " Радио Пловдив " Диди Камарева, управител на частен пловдивски хотел. Там са били настанени към 110 души, 95 % от които майки с деца.

" Сутринта при нас бяха 70 души, следобяд към този момент са към 50. От тях 8 души отидоха в Белодробна болница, някои излязоха на квартири, някои отпътуваха на морето при другари в частни домове. Много към този момент са на квартира, а към 10 души се върнаха в Украйна “, добави Диди Камарева.

В хотела са останали 2 фамилии украинци. " В едната стая остават за 3 дни, като ще си я платят, след това напущат. В другата ще останат 10-тина дни. И двете фамилии са си намерили работа и чакат да ги устроят, с цел да излязат на квартира, изясни тя.

Диди Камарева описа, че първоначално всички украинци са били доста изтормозени и изплашени, само че след това се поускокоили. " Бягат от война. Не сме имали никакви проблеми с тях “, акцентира мениджърката.

Тя добави, че през днешния ден са получили парите от страната за втория регистриран интервал за април, а през предходния месец – и за февруари и март. По новата стратегия на държавното управление за настаняване на украински бежанци обаче хотелът няма да взе участие. 

Нина и Александра са от Киев, повече от 2 месеца живеят в хотела дружно със синовете си  - на 4 и на 3 години. Те отпътуват дружно на следващия ден за детски лагер в Китен. 

" Много сме признателни на всички българи, че се грижеха за нас толкоз време. В Украйна към момента не е безвредно. Мислихме да останем в Пловдив, само че не можахме да намерим квартира ", описват те.

Людмила Роменская е решила да се върне в Украйна дружно с щерка си и 4-годишната си внучка. Тя е от Донецка област, там е оставила брачен партньор, татко, брат, племенници.  " Те пазят Украйна, Русия бомбардира домовете ни ", споделя 50-годишната жена.  

Не се опасява, тъй като ще останат в Западна Украйна на квартира. Нямат близки там. Засега къщата им е цяла, само че не могат да се върнат там. 

" Чудесно се чувствахме тук, в Пловдив. Имате прелестен град - зелен, туристически, с исторически монументи, с културни забележителности. Пазете го! ", сподели Людмила.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР