Днес е от 10.00 до 13.00 часа е поклонението пред

...
Днес е от 10.00 до 13.00 часа е поклонението пред
Коментари Харесай

Сбогуваме се с акад. Антон Дончев

Днес е от 10.00 до 13.00 часа е поклонението пред огромния български публицист учен Антон Дончев, а от 13.30 в църквата " Света София " е опелото.

Във фоайето на Българска академия на науките ще бъде сложена книга за съболезнования.

 

" С кончината на акад. Антон Дончев Българската академия на науките, българският народ и българската просвета изгубиха един от най-видните си представители и извънредно заслужен човек ", се чете в известието на Българска академия на науките във връзка загубата на огромния публицист.
От там напомнят, че през 2000 година Антон Дончев е определен за учен на Българската академия на науките.

През годините акад. Дончев е получавал голям брой награди и оценки, сред които: премията за балканска литература „ Балканика “, медал „ Стара планина “ първа степен, Голямата премия на Софийския университет за литература и почетния знак на синя лента, Националната литературна премия „ Йордан Йовков “ за 2005 година, Доктор хонорис идея на УНИБИТ, Орден „ Св. Св. Кирил и Методий “ – огърлие за значими достижения в културата и в чест на неговата 80-годишнина, Доктор хонорис идея на Бургаския свободен университет, Държавната премия „ Св. Паисий Хилендарски “ и други

Той остава емблематичен с романа си „ Време разделно ”. Книгата ни връща към пролетта на 1668 година, когато турски конници идват в Родопите, с цел да ислямизират локалните православни българи.

 

„ Време разделно “ се появява на бял свет през 60-те и се трансформира в най-отпечатваната книга у нас след „ Под игото “.

 

„ Време разделно “ се ражда на един креативен мирис, за малко повече от месец, когато младият създател е на 33 години. Романът е неведнъж издаван и международно прочут.

Междувременно се раждат четиритомника „ Сказание за Хан Аспарух, Княз Слав и жрецът Терес “, която той основава и изстрадва като създател в продължение на 13 години, както и поредност от романи като „ Девет лица на индивида “, „ Николай Рьорих “, „ Странният рицар на свещената книга “, „ Легенда за двете съкровища “, „ Трите живота на Кракра “, „ Сказания за Александър Македонски “.

 

Романи, в които акад. Дончев показва историята през погледа на съвременник, съпреживява полезностите, които сближават хората от предишното и през днешния ден.

 

В книгите му има доста фактология, митология, история, народопсихология и други области на познанието, минали през мъдростта и мисълта на писателя, през креативните импулси и безредици. Това творчество ни дава право да преглеждаме акад. Антон Дончев като патриарх на актуалната българска литература.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР