Днес е най-големият религиозен празник за мюсюлманите – Курбан Байрям.

...
Днес е най-големият религиозен празник за мюсюлманите – Курбан Байрям.
Коментари Харесай

Мюсюлманите отбелязват празника Курбан Байрям

Днес е най-големият набожен празник за мюсюлманите – Курбан Байрям. На този ден вярващите дават курбан за здраве и си желаят амнистия.

Поздравявам най-сърдечно мюсюлманите с настъпването на огромния празник Курбан Байрям! Това написа в профила си в обществената мрежа "Фейсбук " министър председателят Бойко Борисов. "Нека дните на всички са изпълнени с наслада и благополучие за фамилиите и околните Ви, да има мир, съгласие и взаимно почитание! ", написа още министър председателят Борисов.

Празникът стартира през днешния ден и се отбелязва четири дни.

Денят, предизвестяващ настъпването на Байрама, се назовава "Арифе ". Тогава дамите месят мекици, домашни погачи, подготвят халва и ги раздават на съседите си, на близки и другари за душите на умрелите.

В първия празничен ден, както повелява традицията, мъжете отиват на джамия за тържествена молитва. След молитвата вярващите целуват ръцете на по-възрастните и желаят амнистия от тях. Празникът е най-вълнуващ за децата, които по традиция се подаряват с пари и лакомства.

Основна традиция на Курбан Байрям е преместването на животни в жертва за здраве, триумф и благоденствие. Курбан може да се заколи през първите три дни на празника. Животните, които могат да се принесат в жертва, са овце, кози, крави, телета, биволи, камили, стига те да са здрави и без недъзи.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР