Днес е изключително важен ден за космическа мисия “Розета и

...
Днес е изключително важен ден за космическа мисия “Розета и
Коментари Харесай

Днес е важен ден за спускаемия апарат Филе!

Днес е извънредно значим ден за галактическа задача “Розета ” и спускаемия уред “Филе ”, който, подсещам, сполучливо се спусна на повърхността на кометата Чурюмов-Герасименко през вчерашния ден малко след 18:00 часа през вчерашния ден. Днес би трябвало да бъде открита каква е ситуацията, в която се намира апаратът, да бъдат получени оптимално количество научни данни, тъй като не е ясно (според ситуацията на кацане) какъв брой време ще работи апаратът.

Оттогава насам знаем, че има някои положителни и някои неприятни вести.

Добрите:

+До този миг са изпратени голямо количество научни данни от спускането и от повърхността. Практически всички принадлежности (без главната камера) са изпратили хубави данни.

+Камерата ROLIS e изпратила фотоси по време на спускането, включително доста детайлни фотоси на повърхността и почвата.

+Радиосигналът е добър.

+Слънчевите панели доставят електрическа енергия. Това е доста значимо, тъй като на борда има електрозахранване единствено за към 65 часа. Ако слънчевите панели доставят задоволително електрическа енергия, може да се намерения за по-продължителна задача на повърхността.

Ето обаче и неприятните вести:

-Двигателят за приковаване на повърхността не е сработил

-Харпуните не са сработили. Някои учени са разчитали доста на тях – “Филе ” би трябвало да е компактно прикрепен за кометата, с цел да може да се копае и да се взимат проби от повърхността. Поради тези несработвания се смята, че “Филе ” може да е отскочил два, даже три пъти.

-Най-лошото: не са получени панорамни фотоси от повърхността, неразбираемо за какво. Учените на Земята са получили неприятни фотоси с черни ленти, или единствено черен декор. Надяваме се през днешния ден пейзажът да бъде сниман сполучливо. Чакаме панорамни фотоси!!!

Снимка от спускането на “Филе ”- към два километра от повърхността, камера ROLIS. Credits: ESA

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР