. Днес е исторически ден за частната космонавтика и по-конкретно

...
. Днес е исторически ден за частната космонавтика и по-конкретно
Коментари Харесай

УСПЕХ: Пети полет на една и съща ракета Фолкън 9 и безпроблемно извеждане на спътници в орбита!

. Днес е исторически ден за частната космонавтика и по-конкретно за СпейсЕкс, откакто компанията съумя за пети път да изстреля спътници чрез една и съща ракетна степен! Никога до момента в историята на човечеството не е имало първа степен на орбитална ракета, която да може да изведе в космоса потребен товар цели пет пъти! 

След приключването на полета СпейсЕкс не приземи степента върху плаваща платформа в океана, само че имаме индикации, че това е било авансово предстоящо от компанията – галактически кореспонденти оповестяват, че на стрийм-платформата на СпейсЕкс кацането не е било маркирано като идно събитие. Илон Мъск също по този начин удостоверява прибързано изключване на един от моторите “Мерлин ”, което не е довело до отклоняване при вмъкването в орбита. Това ще наложи ревизия преди идващото изстрелване, само че потвърждава надеждността на дизайна на “Фолкън 9 ”, при която софтуерът може да компенсира отклоняване от работата на мотор. Тук е добре да бъде очебийно, че моторите “Мерлин ” са извънредно надеждни и СпейсЕкс непрекъснато организира запалвания -по няколко пъти дневно. Разбира се, в никакъв случай до момента не са били изпитвани в такава обстановка – да бъдат употребявани пет следващи пъти на една и съща ракета! 

Няколко обстоятелството за задачата: ракетата “Фолкън 9 ” излетя в 14:16 ч. българско време, а в орбита бяха изведени следващата порция от 60 спътника на интернет групировката на СпейсЕкс “Старлинк ”. Днес е доста по-коректно да кажем, че ракетата “Фолкън 9 ” бе “ракета втора ръка ”, а не просто “ракета с към този момент употребена първа степен ”. Единственият нов съставен елемент бе втората степен – останалото бе рециклирано от предишни задачи, в това число и обтекателите. Що се касае до историческата първа степен на ракетата, тя несъмнено изглеждаше обгоряла и направила огромен брой задачи. През юли 2018 година степента изведе в космоса спътника “Иридиум 7 ”, през октомври същата година – “САОКОМ 1А ”, през февруари 2019 година – “Нусантара саку ”, а през декември 2019 година – спътници “Старлинк ”.

Голямата цел на СпейсЕкс е първите степени на ракетите “Фолкън 9 ” да бъдат употребявани до 10 пъти без да се постанова съществено сервизно обслужване и до 100 пъти с малко повече сервизно обслужване. Днешният полет е знаков – с пет задачи на една и съща степен зад тила си, СпейсЕкс е на половината път към мечтаното преработване. 

Разбира се, тъй като сме още напълно при започване на технологиите за ракетна възвръщаемост, СпейсЕкс продължава да инспектира и да обслужва към този момент върнатите степени. Иначе по-сериозни ъпгрейди на “Фолкън 9 ” вероято не се чакат – “Блок 5 ” ще остане последната итерация. Илон Мъск не възнамерява да реализира възвръщаемост и на втората степен, въпреки че се вършат опити за връщане на обтекателите. Цялостна възвръщаемост ще има при ракетите от идващото потомство “Старшип ”. 

Запис от днешния полет: тук (Youtube връзка)

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР