Днес е хубав ден за българската ядрена енергетика, заяви шефът

...
Днес е хубав ден за българската ядрена енергетика, заяви шефът
Коментари Харесай

Шести блок на АЕЦ Козлодуй получи лиценз за още 10 години

Днес е прекрасен ден за българската нуклеарна енергетика, съобщи шефът на АЕЦ " Козлодуй " Наско Михов, откакто получи от ръководителя на Агенцията за нуклеарно контролиране Лъчезар Костов лиценза за шести блок на АЕЦ " Козлодуй ". Това стана на гала в организацията, на която участваха вицепремиерът Марияна Николова и министърът на енергетиката Теменужка Петкова. След модернизацията животът на шести блок бе продължен с 30 години, само че оптималният период на лизенцията, която може да издаде Агенцията за нуклеарно контролиране, е 10 години.

Така за ден завърши програмата за удължение на периода за употреба на двата блока на атомната централа. Преди 2 години лиценз получи и пети блок. Програмата за модернизацията стартира през 2012 година, от този момент са изпълнени двете ограничения, а АЕЦ е вложила в тях 474 млн. лв. лични пари. Министър Петкова съобщи, че денят е прекрасен за цялата българска енергетика и българската стопанска система, защото АЕЦ " Козлодуй " създава 34% от електрическата енергия в страната на налични цени.

Междувременно от Министерството на енергетиката оповестиха, че в заявката си за присъединяване в процедурата за избор на вложител за дострояването на АЕЦ " Белене " Северна Македония е поискала да купи 10 % от електрическата енергия на бъдещата атомна централа. Това е станало на среща на Теменужка Петкова с министъра на стопанската система на Северна Македония Крешник Бектеши. За интереса на Скопие да вземе дребен дял от АЕЦ " Белене " и да купува от електрическата енергия стана ясно в средата на август след отварянето на заявките за присъединяване в търга за стратегически и миноритарни вложители и за подписване на дълготрайни контракти за тока от нуклеарната мощ.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР