Днес е Голяма Богородица - денят, в който християнската църква

...
Днес е Голяма Богородица - денят, в който християнската църква
Коментари Харесай

Успение Богородично - най-светлият летен празник

Днес е Голяма Богородица - денят, в който християнската черква уважава Света Богородица като настойничка на майчинството, дамите и фамилното огнище.

Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица е един от 12-те християнски празници, празнувани и от православни, и от католици. У нас Успение на Пресвета Богородица е най-големият летен християнски празник.

Според Светото писание, това е денят, в който Божията майка, на 64-годишна възраст, напуща земния живот и отива при сина си. Нейната гибел била така лека и блажена, че приличала на заспиване. Оттук и думата " успение " - заспиване.

Според националната традиция, празникът се назовава Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се празнува рождението на Христовата майка. На Голяма Богородица след тържествена литургия в църквата се освещават обредни хлябове, които дамите по-късно раздават за здраве и за умрелите близки.

Света Богородица се уважава като настойничка на майчинството и на дамите, като пазителка на фамилното огнище. На този ден вършат родови срещи, свързани с жертвоприношение - курбан за живот, за здраве, за плодородна година, срещу инциденти и заболявания. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с порфорен орнамент, варено жито, царевица и тиква. Ядат се любеница и грозде.

Имен ден честват кръстените с имената: Мария, Марийка, Мара, Марин, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мариета, Мариела, Марио, Преслав и Преслава.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР