Днес е денят, в който можем да прекъснем дългата поредица

...
Днес е денят, в който можем да прекъснем дългата поредица
Коментари Харесай

Денков: Предложеният кабинет има експертизата и решителността да взима важни решения

Днес е денят, в който можем да прекъснем дългата поредност от безплодни избори, и да сложим завършек на политическото безвремие. Днес е денят, в който можем да дадем вяра на милионите българи, които желаят България да има постоянно държавно управление и настоящ парламент.


Това сподели номинираният за министър председател акад. Николай Денков при представянето на кабинета и целите си, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Днес е денят да изберете кабинет, който има експертизата и смелостта да взема значимите решения и да носи отговорност за тях. Последните седмици ПГ на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ поставиха оптимални старания, с цел да предотвратят заплахата да отидем на шести следващи избори за две години без изгледи от значително друг резултат.

Бяха направени доста взаимни отстъпки и от двете страни, с цел да се обезпечи непоклатимост и вероятност за страната. Направихме го, тъй като сме уверени, че България има потребност от постоянно държавно управление, което да взема решение проблемите на хората и да придвижи уверено напред европейското развиване на България.

България има потребност от постоянен парламент, най-спешно е приемането на безпределно закъснелия Бюджет. Без съответен Бюджет, идващите месеци могат да бъдат извънредно тежки. Трябва да се приготви и Бюджета за 2024 година, чакат ни значими закони за битката с корупцията, промени в Наказателен кодекс, промени по ПВУ, както и промени в Конституцият, което да оздравят правосъдната система.

За нас това е идея, и с цел да я превърнем в действителност, разчитаме на необятна парламентарна и социална поддръжка, добави Денков.

Тежката политическа обстановка в страната роди хрумвания, неизползвани до момента в България. Но осъществени в други страни.

Като гаранция, че това държавно управление ще работи най-малко 18 месеца, надяваме се и 4 година, ГЕРБ и Политическа партия се договориха кабинетът, който предлагаме през днешния ден, да бъде управителен от министър председател и един вицепремиер, които да разменят постовете си след 9 месеца. В първия интервал ръководството е поверено на мен като претендент, а във вторите 9 - отговорността ще поеме Мария Габриел, добави Денков.

Това държавно управление се ангажира със следните цели:

- да внесе незабавно в Народно събрание постоянен Бюджет с до 3% недостиг при опазване на обществените заплащания и без нарастване на данъците;

- да извърши отговорностите си по Управленската стратегия и да осъществяваме интернационалните цели за влизане в Шенген и Еврозоната;

- да работи в тясно съдействие със обществените сътрудници за уравновесено развиване на стопанската система и на човешкия запас с фокус върху образованието, науката и иновациите;

- да работи в тясна съгласуваност с Народно събрание, в това число за конституционната промяна, за промени в структурата на Висш съдебен съвет и прокуратурата.

Ако получи вашата поддръжка, кабинетът ще направи всичко належащо за присъединение на България към Шенген още тази година. С тази цел са свързани редица промени в структурите на службите, антикорупционни ограничения, усилване на граничния надзор поради мигрантския напън.

За да влезем в Еврозоната не по-късно от 1 януари 2025 година, ще се одобряват бюджетите за 2023 и 2024 г.- с до 3% недостиг без прекалено изтегляне на държавен дълг.

Ще се организира и разяснителна акция, която да отговори на съществуващите терзания на жителите и да опровергае популяризираната дезинформация по отношение на въвеждането на еврото в нашата страна, добави Денков.

Ще въведем действителен надзор в битката с нелоялните търговски практики като съществена мярка за битка с инфлацията. Ще продължи политиката за преустановяване на монопола на външни снабдители на ток и други запаси за България, която беше и причина за високите цени.

Ще се обезпечи досегаемост и предвидимост на цените на електрическата енергия и природния газ за потребителите и бизнеса.

Земеделието ще е народен приоритет, увери Денков. Ще се ускори контролът и върху потреблението на дотациите и контролът върху тях, добави Денков.

Предложеният Министерски съвет е в състав:

Николай Денков - ротационен министър-председател за първите девет месеца

Мария Габриел – вицепремиер и министър на външните работи, ротационен министър-председател за вторите девет месеца

Асен Василев – вицепремиер по еврофондовете и министър на финансите

Калин Стоянов - министър на вътрешните работи

Тодор Тагарев - министър на защитата

Юлиан Попов - министър на околната среда и водите и ръководител на Консултативния съвет за Европейската зелена договорка

Румен Радев - министър на енергетиката

Андрей Цеков - министър на районното развиване и благоустройството

Кирил Вътев - министър на земеделието и храните

Богдан Богданов - министър на стопанската система и промишлеността

Милена Стойчева - министър на нововъведенията и растежа

Иванка Шалапатова - министър на труда и обществена политика

Атанас Славов - министър на правораздаването

Проф. Галин Цоков - министър на образованието и науката

Кръстю Кръстев – министър на културата

Георги Гвоздейков - министър на превоза и известията

Проф. Христо Хинков - министър на опазването на здравето

Зарица Динкова - министър на туризма

Александър Йоловски - министър на електронното ръководство

Димитър Илиев - министър на младежта и спорта. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР