Днес е ден за размисъл, в който трябва да решим

...
Днес е ден за размисъл, в който трябва да решим
Коментари Харесай

Денков: Докладът на ДАНС е манипулативен, ЦИК да разреши машинния вот

Днес е ден за размисъл, в който би трябвало да решим за кого желаеме да гласуваме.

Но се оказа, че още веднъж би трябвало да обсъждаме по какъв начин ще гласуваме – с машини или единствено на хартия. Защо е значимо това? Защото на последните локални избори, извършени единствено с хартиени бюлетини, над 660 хиляди бюлетини бяха оповестени за недействителни. Можем единствено да гадаем какъв брой от актуалните кметове са определени посредством операция на бюлетините.

Именно по тази причина бяха въведени машините – бюлетините от тях не могат да станат недействителни и това дава доста по-голяма убеденост, че вотът е правилно регистриран в крайния резултат.

Срокът за узаконяване на машините от Министерството на електронното ръководство (МЕУ) е през днешния ден в 17:00 часа. Вчера, надалеч преди приключване на този период, Централната изборна комисия (ЦИК) забрани гласуването посредством машини. Това решение се основава само на един отчет от Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС), в който няколко наблюдения са интерпретирани манипулативно и са направени внушения, че някой може да манипулира машинния избор. Тези внушения нямат никаква основа по следните аргументи:

1. Машините сега играят ролята на принтери. Достатъчно е да погледнете какво са отпечатали като бюлетина, с цел да бъдете сигурен, че вашият избор е правилно регистриран.

2. Видеозаписите и фотосите са част от рутинна процедура, с която се приготвя отчетът в МЕУ, с цел да се удостовери правилната работа на машините. Внушение е, че видеозаписите и фотосите могат да повлияят върху машинния избор.

3. В законоустановения период виновните лица и специалистите в Министерството на електронното ръководство разгласиха тяхното изрично решение, че машините подхождат на условията на член 213, алинея 3 от Изборния кодекс - с други думи, че могат да се употребяват в изборния развой.

4. Докладът на ДАНС е във формат, който не подхожда на законовите условия - няма атрибутите, които се изискват от Закона за отбрана на класифицираната информация. Създава се усещането, че преднамерено липсва условието за класифицирана информация, с цел да може той да се популяризира оптимално бързо без инспекция на обстоятелствата и по този начин да реализира своите манипулативни цели преди изборния ден.

5. ЦИК заблуди обществеността, че машините са напуснали складовете без нейна заповед. Всеки може да види известието на уеб страницата на Министерство на вътрешните работи, в което е обяснено, че на 26 октомври 2023 година ЦИК е изпратила две писма - до министъра на вътрешните работи и до шефа на Групово дело „ Жандармерия “, с които позволява разпределението на машините по рампите за товарене и експедиране.

6. ЦИК заблудиха обществото и че решението за засвидетелствуване на сходството на машините с Изборния кодекс е подписано единствено от виновния заместник-министър на електронното ръководство. Това решение е подписано също от и.д. ръководителя на Българския институт по метрология и от ръководителя на Управителния съвет на Българския институт за стандартизация. Това решение е издадено въз основа на отчет, който от своя страна е подписан от ръководителите на четирите екипа за оценка на сходството. Единият от тях е ръководител на Контролния съвет на Българския институт за стандартизация, вторият е основен секретар на Българския институт по метрология, а другите двама са виновни специалисти в МЕУ.

7. Всичко е направено в последния миг, с цел да няма време за реакция от страна на другите виновни институции като Върховния административен съд, който излезе със известие, че ще прегледа случая най-рано в понеделник, т.е. след първия тур на изборите.

Сигурен съм, че след години събитията от вчерашния и днешния ден ще се проучват в учебниците по история като образец за интензивно мероприятие, опитващо се да опорочи изборния развой.

Затова се обръщам към Централната изборна комисия – имате всички учредения да преразгледате решението си и да отмените вчерашната си заповед като възстановите машинното гласоподаване. Докладът за сходство на МЕУ е задоволително юридическо съображение за този акт.

МВР е в положение да обезпечи машините в изборните секции. Впрочем съществуването на машините в секциите не е обвързвано с тяхната верификация. При национални избори да вземем за пример машините се изпращат в секциите в чужбина, доста преди да са завършили процесите за засвидетелствуване на сходството им с условията на Изборния кодекс. Аз съществено се тормозя, че напъните да бъдат върнати машините назад в складовете се вършат, с цел да може в един миг да се каже, че машинно гласоподаване не е допустимо, тъй като в изборните секции няма машини.

Заради показания манипулативен отчет с автограф на заместник-председателя на ДАНС Деньо Денев Министерският съвет ще гласоподава неговата оставка, незабавно откакто получи предлагането за това от ръководителя на ДАНС.

Призовавам всички хора на следващия ден – гласувайте, без значение от това дали ще бъде с машина или с хартия. Това е методът да минимизирате изборните злоупотреби и да осигурите по-добро бъдеще за себе си и за децата си. От Вашия глас зависи в какъв свят ще живеем – на операцията и лъжите или на грижата за хората и бизнеса.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР