Днес е 14 ноември - Световен ден на борба с

...
Днес е 14 ноември - Световен ден на борба с
Коментари Харесай

Днес отбелязваме Световния ден за борба с диабета

Днес е 14 ноември - Световен ден на битка с диабета. Болестта е едно от главните здравни провокации в света. В България от диабет страдат към 500 000 души. През целия ден в София и в страната разнообразни здравни заведения ще вършат профилактични прегледи.

Хроничното заболяване придобива мащабите на международна зараза - от него страдат над 360 милиона души.  Всеки 10 секунди двама души се разболяват от диабет, а  един човек умира от това заболяване.  Годишно 7 милиона души се разболяват от диабет, от тях 70 000 са деца. СЗО планува към 2030 година над 500 милиона души да бъдат наранени от диабет вид. В България според статистиката от това заболяване страдат към 500 000 души. 40% от хората обаче не знаят, че имат диабет. Съществуват два съществени вида захарен диабет – вид 1 и вид 2. При децата по-типичен е първия вид, а при възрастните се развива главно втория вид диабет, оповестява Министерството на здравеопазването.

Основните рискови фактори за развиване на захарен диабет са наднорменото тегло, както и съществуването на първостепенни роднини, страдащи от захарен диабет. Определящо значение има също начинът на живот – хранене, понижена физическа интензивност, стресът в всекидневието. Симптомите, при които би трябвало наложително да се посети ендокринолог, са непрестанна мощна жадност, постоянно уриниране, загуба на тегло, мощно възприятие на апетит, чести инфекции в устата, уринарния тракт и по кожата, необяснима обща уязвимост, внезапно намаляване на тегло и други При болшинството от хората с диабет вид 2 обаче липсват признаци на болестта и то се открива инцидентно при осъществяване на проучвания по различен мотив. Последствията и затрудненията от диабета могат да бъдат доста тежки и с висока цена както за обособената персона, по този начин и за цялото общество. Основен проблем са разрастващите се късни затруднения на заболяването, които могат да доведат до слепота, хронична бъбречна непълнота и хемодиализа, ампутации на крака, съдови затруднения – исхемична болест на сърцето, миокарден инфаркт, мозъчно-съдова болест, мозъчен инсулт.  

Важно е да се знае, че постоянният самоконтрол намалява усложненията от диабета с 35%. Особено значимо е осъществяването на профилактични прегледи при ендокринолог, а при пациентите с диагностицирано заболяване периодичните прегледи при специалист-ендокринолог са наложителни минимум един път на 6 месеца и даже по-често. От значимо значение е постоянното премерване на равнището на кръвната захар – с глюкомер или в лаборатория. Освен това е належащо проучване и на равнището на липидите. Лечението на болестта е сложно и включва както надзор на равнището на кръвната захар, по този начин и на другите съпътстващи диабета рискови фактори – артериална хипертония, дислипидемия, затлъстяване. Както за диабет от Тип 1, по този начин и за диабет от Тип 2 е належащо експерт да откри хранителен режим с прецизиране на качеството, количеството и наличието на въглехидрати и мазнини. Назначава се и всекидневен двигателен режим. 

Международната Диабетна Федерация предлага най-малко 30 минути умерена физическа интензивност - бързо вървене, плуване, каране на колело, танци през множеството дни от седмицата. Редовно вървене най-малко 30 минути на ден снижава риска от диабет с 35-40%. Изследвания изрично сочат, че промяната в метода на живот намалява риска от захарен диабет с 58%.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР