На 6 май църквата почита Свети Георги – единствен светец,

...
На 6 май църквата почита Свети Георги – единствен светец,
Коментари Харесай

Ето къде почиват мощите на Свети Георги днес

На 6 май църквата уважава Свети Георги – единствен светец, наименуван Победоносец, смел войник, бранител на слабите и онеправданите, блян за бойна героизъм и мъжество, за чиито каузи и приживе, и след гибелта му се носят митове.

Макар да е небесен лидер на християните против исляма, уважаван и от източноправославни, и от западноправославни християни, настойник на десетки страни, измежду които както такива на Стария континент и Балканите, по този начин и на далечни континенти - Америка, родината на светеца била в Мала Азия и точно там и в Палестина стартира поклонението пред Свети Георги, издигнал се в римската войска и любим на император Диоклетиан, написа actualno.com. Дали това значи отново там – някъде оттатък океана, че са положени мощите на Свети Георги?

Мощите на Свети Георги - къде се намират през днешния ден?

Естествено, липсват безапелационни доказателства за живота, делата и гибелта на светеца, само че публикуваното изказване е, че е малтретиран и обезглавен при преследването на християните от Диоклециан, тъй като не се отрекъл от християнството, въпреки да е бил императорски любим по-рано и издигнал се в римските войски.

Мощите му са отнесени в Лида, в римската провинция Палестина, т.е. в родината на майка му, (днес Лод, Израел), а след издигането на черква там в негова памет и на негово име, мощите са преместени в нея. Днес тази гробница в храма " Свети Георги “ на Йерусалимската православна черква в Лод, не е единственото място, където може да се поклоните пред тленните остатъци на светеца, чиито празник е Ден на Българската войска от самото ѝ основаване.

Частици от мощите съгласно разнообразни сведения се съхраняват в няколко църкви по света. Частички от мощите, съхранявани в Нигрита, Гърция, бяха посрещнати с поклонение, религия и вяра от християнския свят у нас през 2023 година преди Гергьовден, когато с благословията на българския патриарх Неофит, Софийската епархия приюти за малко парченце от дясната ръка на Свети великомъченик Георги Победоносец. Вярващите можеха да се поклонят на мощите в продължение на два дни в църквата " Света София “, а по-късно и в православни храмове в Горни Лозен, Гигинци, Брезник и Перник.

Легенда споделя за ръката на Свети Георги и по какъв начин тя се озовава в Гърция, където светецът също е уважаван като покровител и страж на Христовата религия и като настойник на страната. Доколко легендата е истина остава мистерия, само че е известно, че храмът в Гърция, в който се съхраняват частици от десницата на светеца е с 500-годишна история, особено издигнат е в негова чест и е незабравим образец за храмова архитектура. В този храм са открити мощите на Свети Трифон и Свети Пантелеймон в олтара с записка, по време на реорганизация на светата софра през 2006 година. Храмът, страж на мощите на светиите, е разгласен за монумент на културата през 1990 година.

Проучванията по отношение на живота, делата на светеца и къде се намират мощите на Свети Георги не престават, като търсещите истината се базират на южнославянската ръкописна традиция и разгласяват в книга текстовете с вяра те да провокират теоретичен интерес и да подкрепят бъдещи нови проучвания и открития по тематиката. Докато обаче не бъде потвърдено друго, християните имат вяра, че точно в Израел и в Гърция могат да се поклонят пред мощите на Свети Георги.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР