Днес даваме възможност да получаваме газ от всички краища на

...
Днес даваме възможност да получаваме газ от всички краища на
Коментари Харесай

Борисов: Когато преобърнеш газовата карта, винаги има бунтове

Днес даваме опция да получаваме газ от всички краища на света. Гърция и България стават главен енергиен хъб и способстваме за енергийната диверсификация в района.

Това съобщи министър председателят Бойко Борисов на церемонията в Атина, където беше подписано съглашение сред " Булгартрансгаз " ЕАД и " Газтрейд " С.А. за покупко-продажба на акции за терминала за полутечен газ до Александруполис.

" С вложенията, които направихме в България, с изключителната поддръжка на Европейски Съюз, на Европейска комисия, с мира, разговора, другарството и стратегическото съдействие с нашите сътрудници от Гърция, през днешния ден ние придобиваме благосъстоятелност в терминала ", посочи министър председателят.

Борисов добави, че на цялостни обороти се строи също интерконекторът Гърция-България. " На доктрина съм чувал доста за диверсификация, през днешния ден става факт ", безапелационен беше министър-председателят и добави, че да има същинска енергийна борса е добре за стопанската система, бита и за европейския Пакт за зелена сила.
 Борисов дойде в Атина за подписването на контракта за газовия терминал в Гърция
Борисов дойде в Атина за подписването на контракта за газовия терминал в Гърция

Премиерът ще се срещне с гръцкия си сътрудник Кириакос Мицотакис

" Газовите потоци течаха от Изток на Запад, от Север на Юг с компресори, които бутаха втечнения газ единствено в една посока. Ние направихме доста вложения в България, обърнахме реверсите " , посочи Борисов.

" Когато се обръща посока, постоянно е мъчно и провокира протести, революции, неспокойствие, а редом с това България влезе и в Банковия съюз, в чакалнята на еврозона, тъй че гръцките компании, вложители да бъдат безусловно обезпечени за своите вложения за в бъдеще ", добави министър председателят.

Борисов особено благодари за напъните на работещите по енергийните планове.

В наличието на министър председателите Борисов и Мицотакис изпълнителният шеф на " Булгартрансгаз " ЕАД Владимир Малинов подписа съглашението за покупко-продажба на акции от капитала на " Газтрейд " С.А. с мажоритарния притежател госпожа Асимина - Елени Копелузу.

Подписано бе и още едно съглашение сред плановото сдружение " Газтрейд " С.А., " Булгартрансгаз " и другите акционери - гръцката държавна компания DEPA Commercial S.А. и Gaslog Cyprus Investments Ltd., която е една от огромните интернационалните компании, притежаващи танкери за превозване на полутечен природен газ.

Финализираните документи са последният стадий от процеса, с който " Булгартрансгаз " ЕАД става равнопоставен акционер в плана за терминал за полутечен природен газ в осъществяване на решението на Министерския съвет от януари 2020 година и подписания прелиминарен контракт за покупко-продажба на 20% от капитала на Газтрейд С.А.

На церемонията в Атина участваха също министърът на енергетиката Теменужка Петкова и гръцкият министър на околната среда и енергетиката Костис Хадзидакис.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР