Днес честваме най-голямото духовно постижение на нашия народ - създаването

...
Днес честваме най-голямото духовно постижение на нашия народ - създаването
Коментари Харесай

Днес честваме най-голямото духовно постижение на нашия народ

Днес честваме най-голямото духовно достижение на нашия народ - основаването на лична книжовност. Трябва да помним, че преди повече от 1100 години България бе страната, която избави делото на светите братя Кирил и Методий. Това сподели президентът Румен Радев пред публицисти, откакто постави цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека " Св.Св. Кирил и Методий " дружно с вицепрезидента Илияна Йотова, със служебния министър-председател Стефан Янев и с министрите образованието и науката, и на културата от служебното държавно управление - проф. Николай Денков и проф. Велислав Минеков.

Държавният глава означи, че започнатото от Кирил и Методий бе продължено от Климент Охридски и от Наум Преславски, които със своите възпитаници и хиляди почитатели направиха по този начин, че България да се превърне в духовния и културен център на славянския свят през средновековието.

Затова дано през днешния ден отдадем респект на всички създатели, книжовници, хора на словото, които през вековете създаваха българската страна на духа. От нея и през днешния ден, и за в бъдеще, ще продължаваме да черпим сили за нашето духовно възобновление, сподели президентът Радев. 

Той пожела на 24 май да поздравим всички почтени български учители, книжовници, хора на знанието, които не престават да укрепват българския дух и да разпръсват тъмата на проблемите. " Държавата на духа в никакъв случай не е серпантина в България и от нас зависи да я предадем от идващите генерации ", сподели президентът Румен Радев. Той съобщи, че имаме мотив за оптимизъм и означи, че България постоянно е вървяла напред посредством култура, познание и нематериалност.

На въпрос дали ще бъдат заменени шефовете на специфичните служби, президентът отговори: " Нека не политизираме днешния прелестен и най-светъл празник ".

Преди това, с цел да дойдат от постройката на президентството до Националната библиотека, президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова и служебният министър председател Стефан Янев изминаха пешком това разстояние.        
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР