Днес бе свикано спешно заседание на Областния кризисен щаб за

...
Днес бе свикано спешно заседание на Областния кризисен щаб за
Коментари Харесай

Мъж на 53 г. от с. Зараево е първият заразен с COVID-19 в област Търговище

Днес бе свикано незабавно съвещание на Областния спешен щаб за битка с ковид в област Търговище. Повод за срещата бе първият регистриран случай на инфектиран с COVID-19 там. Със болестта е установен мъж на 53 година от село Зараево, община Попово. Преди да бъде приет в болница са му направени 2 броя експресни проби от разнообразни типове. Резултатите са били негативни. Приет е за лекуване във Второ вътрешно поделение на регионалната болница. В деня на приемането му е взета и проба за PCR-тест. След проучване в референтната лаборатория по вирусология при УМБАЛ " Света Марина " - Варна, полученият в 20:00 ч. на 08.05.20 година резултат е бил позитивен. Това разгласи регионалният шеф на област Търговище Митко Стайков във Фейсбук страницата си.
По думите му, все още пациентът е в умерено повредено положение . Това е докладвал шефът на лечебното заведение лекар Иван Светулков. Сега се следи начална дихателна непълнота. От тази заран към този момент няма температура. Пациентът диша независимо, като се подава в допълнение О2 през маска. Карантиниран в отделението е личният състав, работил в интервала от приемане на позитивния резултат досега. Предстои да се вземат проби на всички тях и контактните им лица.

Към днешна дата в отделението се лекуват още 7 пациенти, изяснява Стайков. Те ще бъдат обслужвани от друг личен състав. Създадена е организация за цялостна изолираност на мъжа с COVID-19 и обслужващите го медицински чиновници. " МБАЛ - Търговище разполага с задоволителни количества персонални защитни средства. Работи се според всички условия и рекомендации за сигурност. Днес са взети проби за PCR- тест на контактните лица от фамилията на инфектирания пациент. Резултатите ще бъдат подготвени при започване на седмицата. Дотогава ще бъдат карантинирани в домашна конюнктура. Направени са им и бързи проби за ковид, като резултатите са негативни ", показва регионалният шеф.
Той твърди, че са подхванати ограничения и по отношение на работното място на брачната половинка на инфектирания - шивашка компания в Попово, където тя е работила с към 30 души . Информация за подхванатите дейности е сведена до кметовете на съответната община и на село Зараево, както и до шефа на учебното заведение в обитаемото място.
" Апелирам жителите на област Търговище да запазят успокоение, само че да съблюдават висока персонална хигиена и социална отдалеченост. Въпреки че в страната, ограниченията се отпускат, належащо е да бъдем високо виновни към персоналната си сигурност и положително здравословно положение! ", приканва в умозаключение Митко Стайков.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР