Днес България отбелязва Деня на народните будители. И по какъв

...
Днес България отбелязва Деня на народните будители. И по какъв
Коментари Харесай

Мария Фонтенеле Рейс: Има възможности за увеличаване на износа на български продукти за Бразилия #AmbassadorTalks

Днес България отбелязва Деня на националните будители. И по какъв по-добър метод да отбележим този културен празник от един прелестен диалог с посланика на Бразилия у нас – госпожа Мария Фонтенеле Рейс.

1. Какво е мнението Ви за двустранните политически и бизнес връзки сред България и Вашата страна?

Бразилия и България имат дълга история на ползотворно съдействие в разнообразни области. Нашето посолство е основано в София през 1961 година и е все по-активно в укрепването на нашите политически, стопански и културни взаимотношения. Не доста от дълго време, за нас беше достойнството да приемем в Бразилия визитите на президента Първанов през 2005 година, на премиера Борисов през 2010 година и на президента Плевнелиев през 2012 година и 2016 година Гордеем се, че първата жена президент на Бразилия госпожа Дилма Русеф, е щерка на българин, роден в Габрово. Тя направи публично посещаване в България през 2011 година, което доста способства за задълбочаване на към този момент братските ни връзки. Бразилия и България поддържат удивително равнище на взаимна поддръжка в интернационалните организации по тематики от съвместен интерес в световния дневен ред. Огромният капацитет на нашите търговски и капиталови връзки ще бъде в допълнение подтикван със основаването на двустранна икономическа комисия и бразилските вложители демонстрират все по-голям интерес към българския пазар. Нашите културни взаимотношения включват чудесно академично съдействие с Българския дипломатически институт, Софийския университет, където се оферират курсове по португалски език на български студенти, и посредством неотдавна откритото партньорство сред нашия най-съществен мозъчен концерн Fundação Getulio Vargas и УНСС. Отношенията сред нашите нации се укрепват с наличието на доста български музиканти в най-важните ни оркестри и на бразилци в България, които се интересуват от забележителните български балетни и типичен музикални академии. Също по този начин, бразилските спортисти са доста добре признати в българския спорт, в това число във футболните ти волейболните тимове, академиите по жиу-джицу и организациите по капоейра. Бразилия също има огромно наслаждение да си сътрудничи с Българския антарктически институт и да спомага за превозването на български учени до антарктическата база " Св. Климент Охридски ".

2. Какво възстановяване на тези връзки виждате в близко бъдеще, а също и в дълготраен проект?

Има голям капацитет за по-нататъшно увеличение на нашите търговски връзки, като се има поради големият бразилски пазар, състоящ се от 215 милиона души с разнообразни ползи. Голяма бразилска компания, която създава пластмасови контейнери, сътвори клон в България, а доста други демонстрираха интерес към българската стопанска система. Съществува и голям капацитет за развиване в туристическия бранш поради взаимното допълнение на ползите. Богатите културни и исторически забележителности на България са привлекателни за бразилците, а тропическата среда на Бразилия е привлекателна за българските туристи.

3. Според вас, какво е мястото на България в актуалния свят?

България е изцяло интегрирана като деен член на най-важната интернационална организация, системата на Организация на обединените нации, както и деен член на Европейския съюз и НАТО. В най-новата история България се утвърди като страна, отворена за разговор и съдействие с целия свят, учредена на универсалните полезности, залегнали в Устава на Организация на обединените нации. Освен това изключителните български персони като Ирина Бокова, някогашен общоприет шеф на ЮНЕСКО, и Кристалина Георгиева, ръководещ шеф на МВФ, излъчват най-хубавото от българския професионализъм и модерност.

4. Ако желаете да разпространявате България пред вложители от вашата страна, кои са най-важните преимущества, които бихте показали?

България е доста привлекателна за вложителите, като се имат поради тласъците за закупуване на парцели, освобождение от налози за избран интервал от време и квалифицирана работна ръка, която владее британски език, наред с други. България също по този начин почита правната база на Европейския съюз и е стабилен мост към Балканския район и целия пазар на Европейски Съюз.

5. Смятате ли, че България може да усъвършенства своя имидж или брандинг и в случай че да - имате ли концепция или съвет, който бихте могли да споделите с нас?

България има неповторими артикули, изключително в региона на винопроизводството и козметиката с розово масло, които биха могли да бъдат разпространявани по-силно в интернационален проект. Бразилия има голям пазар с консуматори, които се интересуват от изследване на нови артикули. Виждам доста благоприятни условия за увеличение на износа на български артикули за Бразилия. Посолството на Бразилия спомага на български и бразилски предприемачи, които се интересуват от по-нататъшно изследване на двата пазара.

6. Кои биха били 3-те най-важни събития за вашето посолство до края на тази година?

Тази година отбелязахме 200-годишнината от независимостта на Бразилия. Организирахме поредност от събития, с цел да отбележим тази значима дата в историята на моята страна. Посолството на Бразилия провежда няколко концерта на бразилски типичен композитори в София. Най-забележителното е, че обичайния бразилски музикален род, наименуван Шору (Choro), беше въведен за първи път в България. Групата Choronas пътува от Бразилия до София за 200-годишнината. Дори разширихме културните събития отвън столицата. В Созопол се организира концерт на извънреден бразилски пианист. Ще продължим да означаваме двестагодишнината с още повече събития преди края на годината. През ноември и декември в Националната музикална академия ще се проведат концерти на бразилски типичен композитори. Работим и върху стартирането на превода на португалски на „ Дневниците на цар Фердинанд “, в които той разсъждава върху бразилската фауна и флора по време на образователно пътешестване до Бразилия през 1927 година

7. Колко надълбоко е засегнала пандемията от Коронавирус двустранните връзки сред България и вашата страна?

Ограниченията, наложени от пандемията, бяха спънка за приемането на задачи от Бразилия, само че дневният ред се придвижи посредством видеоконференции. Въпреки компликациите значима делегация посети България за ревюто за отбранителна техника „ Хемус “ през 2020 година Също по този начин изключителния бразилски пианист Пабло Роси изнесе концерт в София през 2021 година а през декември чакаме делегация от щата Сеара в подтекста на установяването на съглашение за побратими (sister-cities) градове със София.

8. Какъв съвет можете да дадете на българите, които желаят да вършат бизнес с хора от вашата страна?

Посолството на Бразилия е отворено да спомага на всички, които се интересуват от насърчаване на бизнес с Бразилия. Ние сме подготвени да помогнем при идентифицирането на сътрудници в областите, които съставляват интерес, предоставяйки нужната информация и улеснявайки връзката, в случай че е належащо.

9. Разкажете ни за себе си – каква беше вашата професионална дипломатическа кариера, от кой момент сте в България и кои са най-очарователните места или даже ястия за вас в България?

Връчих акредитивните си писма на Негово превъзходителство господин Румен Радев, президента на България, през януари 2020 година Непосредствено преди идването ми в България бях 5 години дипломат на Бразилия в ЮНЕСКО. Преди да послужвам във Франция, бях в град Бразилия, където последните ми две позиции бяха шеф по европейските въпроси и заместник-секретар по политическите връзки, като се занимавах основно с БРИКС. Като кариерен посланик служих в Азия, Европа, Африка и Латинска Америка. По време на работата ми в ЮНЕСКО бях заместник-председател на Комитета за международно завещание и в това си качество се срещнах с многото забележителни български културни и естествени обекти, включени в Списъка на международното завещание. Затова с изключително наслаждение посетих Рилския манастир, Созопол, Несебър и парк Пирин, наред с доста други забележителни исторически места във вашата красива страна. Имах удоволствието да се насладя и на красивите ви плажове на Черно море и страхотните ви ски курорти в Банско и Боровец.

10. Ако би трябвало да опишете България единствено с три думи, кои биха били те?

Трите думи ще бъдат: АЗ ОБИЧАМ БЪЛГАРИЯ. Това е страна с прелестна природа, забележителна история и просвета, изключителни културни обекти и топли и гостоприемни хора. В България се усещаме като част от едно семейство.

Посланик Мария Фонтенеле Рейс е кариерен посланик, приключила Бразилския дипломатически институт, откакто приключва бакалавърската си степен по обществена връзка в Университета на Бразилия. В момента тя е дипломат в България и Северна Македония, откакто е служила в Париж в продължение на пет години. Посланик Фонтенеле Рейс е служила в страни на пет континента, а в родната си Бразилия е заемала позициите на заместник-секретар по политическите въпроси и общоприет шеф по европейските въпроси. Сред нейните университетски самопризнания са курсът за висше обучение в Бразилската дипломатическа академия (докторска дисертация за бразилско-японските връзки, оповестена на португалски, японски и английски); магистърска степен по интернационалните връзки в Centro Studi Diplomatici e Strategici в Рим (Италия, 2002 г.); и докторска степен. по интернационалните връзки и дипломация в École des Hautes Études en Relations Internationales (Париж, 2016 г.). Тя е създател с богата книгопис и владее шест езика. Получила е високопоставени оценки от Бразилия, Франция, Италия, Дания, Холандия, Светия трон, Япония и Аржентина.

показва новата си графа, озаглавена: “ ”. Тя се състои от изявленията с посланици или ръководители на дипломатически задачи, упълномощени в България. Целта е да разберем тяхната позиция и мнение по отношение на настоящите събития и връзки – вътрешни, двустранни, и интернационалните. Всяко изявление съдържа 10 идентични въпроса.

Нашите почитаеми посетители до момента:

Посланикът на Китай, Негово превъзходителство господин Дун Сяодзюн. Интервюто му можете да прочетете.

Посланикът на Дания, Негово превъзходителство господин Йес Брогаард Нилсен. Интервюто му можете да прочетете.

Временно ръководещ посолство на Германия, Ирене Планк. Интервюто й можете да прочетете.

Посланикът на Испания, Негово превъзходителство, господин Алехандро Поланко Мата. Интервюто му можете да прочетете.

Посланичката на Италия, Нейно превъзходителство, госпожа Джузепина Зара. Интервюто й можете да прочетете.

Представителите на посолства в България могат да се свържат с Новините за повече информация на

Novinite.com (Sofia News Agency) е най-голямата англоезична медия в България, отразявайки вътрешни и интернационалните вести повече от 20 години. Агенцията се чете допълнително от 120 страни по света. Архив с новините се съхранява от години в доста държавни и бизнес институции и уебсайтът се цитира всекидневно в международен мащаб.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР