Днес България отбелязва 143 години от героичната гибел на поета

...
Днес България отбелязва 143 години от героичната гибел на поета
Коментари Харесай

България отбелязва 143 години от героичната гибел Христо Ботев

Днес България отбелязва 143 години от героичната крах на поета бунтовник Христо Ботев и неговата чета във Враца. По традиция годишнината се отбелязва с церемониален митинг-заря, която Българска национална телевизия ще излъчи директно.

Враца

На 17 май 1876 година по остарял жанр поетът бунтовник Христо Ботев принуждава капитана на кораба „ Радецки “ да спре до Козлодуй и се насочва към Врачанския балкан с четата си. Там тя взе участие в тежки сражения с турския войник и претърпява съществени загуби.

На 20 май или 1 юни по нов жанр Христо Ботев е покосен от патрон.

Всяка година на този ден Враца уважава подвига на Ботев и четниците му. Тази вечер на тържествената заря-проверка ще участват президентът Румен Радев, ръководителят на Народно събрание Цвета Караянчева, доста дипломати и посетители.

1500 души през днешния ден минаха по стъпките на Ботевата чета.

Лобното място на Христо Ботев - мястото, където поетът-революционер е намерил героичната си гибел, само че което към момента пази неговите дух и сила.
Тихомир Машов - Регионален исторически музей - Враца: Смъртта на Христо Ботев настава в един миг, в който четата се чуди накъде да поеме. В един спор развълнуван еква един изстрел от север. Там са били най-съсредоточени турските войски. Пронизва го тъкмо в сърцето.  Отбелязваме 171 години от рождението на поета бунтовник Христо Ботев Отбелязваме 171 години от рождението на поета бунтовник Христо Ботев
Център на тържествата беше родният му Калофер. Вицепрезидентът Илияна Йотова означи, че този ден се празнува освен у нас, само че и измежду доста български...

Пред паметта на Ботев през днешния ден се преклониха над 1500 участници в тазгодишния Национален туристически поход от Козлодуй до Околчица. Те минаха 120-километровия път по стъпките на Ботевата чета.
Евгени Филипов - началник на похода: През цялото време това е един от рефрените, които споделят децата - че Ботев е в сърцата им.
Млади и остарели " щурмуваха " Врачанския балкан. За едни походът е дълг, а за други до през днешния ден е бил фантазия.

Великите българи към момента живеят в сърцата на тези, които си спомнят за тях с благодарност, уверени са участниците в Националния туристически поход.

Утре в 11 ч. ще стартира всенародно поклонение пред починалите за свободата на България.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР