Днес България и служебното правителство подаде първото искане за плащане

...
Днес България и служебното правителство подаде първото искане за плащане
Коментари Харесай

Пеканов: Очакваме над 1,3 млрд. евро тази есен по Плана за възстановяване

" Днес България и служебното държавно управление подаде първото искане за заплащане на Плана за възобновяване и резистентност . По него страната ни чака тази есен над 1,3 милиарда евро за планове и промени, които да се влеят в стопанската система ни и да я създадат по-устойчива и по-силна ", разгласи служебният вицепремиер по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов след извършеното постоянно съвещание на Министерски съвет. 

" Това е една основна стъпка за нас, само че е една от доста ", съобщи Пеканов. 

" Парите са избрани за дадени капиталови планове и за дадените ведомства и министерства ", съобщи Пеканов. Той изясни, че такива планове по проекта са на Министерство на нововъведения и растежа за софтуерна рационализация за 260 милиона лв., други планове на транспортното министерство. Пеканов напомни и че, през септември или октомври ще стартира и програмата за саниране на жилищни и нежилищни здания, на стойност общо към 2 милиарда лв.. 

" Ние сме се фокусирали и по всички тези неща, които би трябвало да се случат във връзка с второто заплащане, тъй че да подсигуряваме, че идващите заплащания ще бъдат обезпечени ", съобщи служебният вицепремиер. 

" На днешното съвещание на Министерски съвет приехме норамтивни промени във връзка с по този начин наречения координационен съвет за подготовка на Република България за участие в еврозоната ", сподели Пеканов. 

" Нашата цел е всички тези процеси, които към този момент са стартирали да продължат да се случват без забавяния и без прекъсвания. Знаете, че има народен проект за въвеждане на еврото. Той беше признат от постоянния кабинет. Там бе заложена индикативна дата, целева дата 1 януари 2024 година. Наша отговорност като длъжностен кабинет е всички процеси, които би трябвало да се случват в идните седмици, да се случват без забавяния ", изясни Пеканов. 

За служебния кабинет приоритет са участието в Шенген , в еврозоната, в Организацията за икономическо съдействие ( ОИСР) , добави служебния вицепремиер. 

Пеканов обърна внимание на основаната работна група за отбрана на потребителите , която ще обезпечава всички процеси, касаещи бъдещото двойно обозначаване на цените, контрола върху замяната и закръгляването на цените от лв. в евро и информирането на потребителите. 

Ключова ще бъде и работната група " връзка ". 

" Доброто информиране и повишението на информацията на жителите по отоношение на еврото ще спомогнат за разпръскване на неосновани страхове във връзка с ценово повишаване, както и ще подсигурява гладкото протичане на целия развой в бъдещето. Кампанията би трябвало да доближи до всички групи в обществото ", добави Пеканов. 

" Съществува основана е към този момент междуведомствена работна група, която работи по законодателните промени, така наречен " закон за въвеждане на еврото ", разгласи Пеканов като добави, че когато законопроектът е подготвен ще бъде входиран в параламента. 

" Смятам, че до началото на идната година би трябвало да бъде признат този закон ", изясни Пеканов 

" Моето мнение и мнението на служебния кабинет е, че присъединението към еврозоната ще донесе изгоди на България . Те ще бъдат репутационни, имиджови, ще донесе изгоди от позиция на отпадане на разнообразни транзакционни разноски, разнообразни разноски на компаниите, ще увеличи доверието в страната ни, ще усъвършенства капиталовия климат ", съобщи служебният вицепремиер. 

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР