Днес аз съм гневен заради това, което се случва, и

...
Днес аз съм гневен заради това, което се случва, и
Коментари Харесай

Захари Карабашлиев: Оставихме невежеството да ни докара до тази морална просешка тояга

" Днес аз съм ядосан поради това, което се случва, и поради това, че оставихме незнанието да ни докара до тази морална просешка сопа, в която сме в този момент - на опашката на европейските нации . Аз съм ядосан и нямам никакво пояснение и опрощение за огромна част от незнанието на нашия народ ".

Това сподели пред БНР писателят Захари Карабашлиев.

Той посочи, че  и сега в учебниците по история не се акцентира българският подвиг , а " не престават да приказват за това, че Русия ни е освободила ":

" Много малко българи ще свържат днешния празник с това, че доста дребна шепа луди глави са съумели да подпалят цялото българско население да вдигне Априлското въстание. И са били безмилостно изклани. През 1876 година целия свят гледа към тази дребна турска провинция тогава - България. Тогава Европа за пръв път е обединена към това, че тези хора заслужават своя лична страна.... По-късно избухва Руско-турската освободителна война, само че тя избухва, тъй като шепа хора са повдигали духа на това население тук - Раковски, Левски, Бенковски, Захари Стоянов. И няма нито един русофил от тях.  От всички наши възрожденци няма нито един русофил . Разбираме ли го това? ". 

Карабашлиев показа, че изборът на 3 март за народен празник на България, го прави " стабилно недопустим " за него, само че дефинира като демонстрация на неприятен усет да разяснява това в деня на Националния празник. 

" Не единствено тази година, само че и следващата година ще го посрещнем безпределно разграничен, тъй като явно огромна част от нашите сънародници не обичат личната си история, а обичат да са под иго - било то турско, след това съветско, няма никакво значение....  Избрали сме за народен празник датата на Санстефанския кротичък контракт, който е едно военно помирение, подписано сред две империи, без да участва там даже и един българин.  Вместо да изберем 6 септември, празникът на Съединението - реализирано напълно с наши сили, непролята капка кръв. Вместо да изберем 22 септември - Независимостта на България, когато от княжество се трансформираме в царство, в пълноправна европейска страна. Или 24 май, 20 април - първата пушка на Априлското въстание ".

" Това, че има война, прави 3 март друг ", уточни още писателят и добави:

" Подкрепата за Путин понижава, само че ние отново сме последни в света. Ние не сме разбрали кое е положително и кое е зло . Че да влезеш в непозната страна с танкове и самолети - това е зло. Как ще се ориентираме какво е независимост и какво иго, в случай че това не сме научили в 2022 година Как не се ориентирахме какво е да се ваксинираш и какво - не, а да сме последните опаки магарета на Европа и на света ".

Интервюто на Снежана Иванова със Захари Карабашлиев в предаването " 12+4 "  можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР