Днес астронавтът Крис Фъргюсън, който е част от екипа на

...
Днес астронавтът Крис Фъргюсън, който е част от екипа на
Коментари Харесай

Ръководството на мисията на Старлайнър се готви за най-важното изпитание: кацането

Днес астронавтът Крис Фъргюсън, който е част от екипа на Боинг и който ще лети по време на идната задача на “Старлайнър ”, удостовери в Туитър, че към сегашния миг корабът е в доста положително положение. Той е коригирал орбитата си наред по метод, който разрешава завръщане в региона въз основата Уайт сендс.

Ако всичко мине по проект и метеорологичните условия са удобни, “Старлайнър ” ще възпламени моторите си в 14:32 ч. българско време на следващия ден, на 22-ри декември. Това ще кулминира с кацане в 14:57 ч. българско време. В случай че се наложи отсрочване, втора опция ще има по-късно денем. Телевизионният канал НАСА ТВ (линк тук) ще излъчва процедурите по втурване и приземяване в действително време. 

По време на днешната конференция още веднъж бе доказано, че скачването с МКС е било вторична, а не съществена цел. Добре щеше да е, в случай че се бе случило. Но главната задача на сегашния галактически полет на “Старлайнър ” е да се валидира, че е безвреден и че може да транспортира астронавти в космоса безпроблемно. Макар и без посещаване на МКС, беше потвърдена работоспособността на множеството от системите – ракетата-носител “Атлас 5 ” сработи обикновено, отделянето на кораба от степента “Центавър ” протече обикновено и бе доказана годността на животоподдържащите системи. Днес, на 21-ви декември, екипът съумя да тества скачващия механизъм на “Старлайнър ” в галактически условия, въпреки и без МКС да бе наоколо. 

Така че в случай че кацането е наред, НАСА евентуално няма да изиска нов безпилотен полет на “Старлайнър ”, единствено с цел да се тества автоматизираната система за съединяване. Бъдещето на комерсиалната пилотирана стратегия на НАСА и на “Старлайнър ” зависи до каква степен системата за кацане, която се състои от парашути и амортизиращи възглавници, ще сработи. 

Ако въобще сработи … 

Една от най-големите компликации по време на създаването на пилотирания транспортен съд “Старлайнър ”, а и на “Крю Драгън ” на СпейсЕкс, бе обвързвана със основаването на надеждна парашутна система. Парадоксално, човешката цивилизация е основала първите парашути преди епохи, а галактическата епоха е почнала преди към шест десетилетия. И все пак се оказва доста по-лесно да създадеш галактически транспортен съд, в сравнение с парашутите за него. Илон Мъск припомня, че по време на лунната стратегия “Аполо ”, направата на парашутите се оказала толкоз комплицирана задача, че се е трансформирала в съществено морално предизвикателство пред успешната ѝ реализация. 

Специалистите на Боинг, сходно на тези на СпейсЕкс, са провели голям брой компютърни симулации и височинни тествания на парашутите. Те са приключили сполучливо. Но това е първият галактически полет за “Старлайнър ”. Никога преди този транспортен съд не е бил в космоса, в никакъв случай не е влизал от орбита назад в атмосферата. И както се оказва неведнъж в космонавтиката – решаващо е не това което си моделирал и планувал да се случи. Решаващо е това, за което не си се замислил и не си го предвидил…

Стискаме палци на следващия ден за сполучлив свършек на тестовата задача! Един триумф ще е страхотна вест – на практика ще подсигурява, че през 2020-та година астронавти ще полетят на борда на “Старлайнър ”. 

Но един неуспех на системата за кацане ще нанесе сериозен удар върху програмата и ще докара до месеци отлагания. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР